Laurentiu Ciobotarica, directorul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere si Dorina Jianu, seful Directiei Juridice, au fost trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu, respectiv complicitate la aceasta infractiune, dupa ce ar fi acordat 128.000 de lei unei persoane ca sa demisioneze, conform News.ro

Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Laurentiu Ion Ciobotarica, director general executiv al SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Targu Jiu, pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Daniel Antonie, director la Divizia Miniera SC CEO SA Targu Jiu, pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, si pe Dorina Jianu, director Legislatie si Guvernanta Corporativa in cadrul SC CEO SA Targu Jiu, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Compensatii financiare constand in cinci renumeratii fixe lunare

In rechizitoriu se arata ca, in 22 decembrie 2015, Laurentiu Ciobotarica, presedinte al Directoratului SC CEO SA Targu Jiu, si Daniel Antonie, membru al Directoratului SC CEO SA Targu Jiu, au aprobat si au acordat in mod nelegal, unei persoane, o compensatie financiara constand in cinci remuneratii fixe lunare avute de aceasta in calitate de membru al aceluiasi Directorat, adica 128.100 de lei.

Cei doi au beneficiat de sprijinul Dorinei Jianu, director al Directiei Juridice si Guvernanta Corporatista, care a intocmit o opinie juridica favorabila punctului de vedere al acestora, sustin procurorii.

Concret, Ciobotarica, in intelegere cu Dorina Jianu, "nu a facut altceva decat sa amestece/sa suprapuna in mod intentionat diverse prevederi legale si situatii de fapt pentru a crea confuzie si a da o aparenta de legalitate actiunilor lor ilicite", arata DNA.

Potrivit sursei citate, aceasta activitate infractionala a fost precedata de demersuri initiate de Ciobotarica, acesta incercand, inca de la numirea sa in functie, sa se debaraseze de persoana compensata financiar in conditiile de mai sus, astfel incat sa aiba posibilitatea numirii unei alte persoane agreate in aceeasi functie.

"De mentionat este faptul ca cei trei inculpati au avut reprezentarea faptului ca in atributiile Directoratului SC CEO SA nu intra aprobarea si plata vreunui gen de remuneratie, aceasta competenta apartinand altui organism din cadrul societatii respective", sustin procurorii DNA.

Actionand in aceasta maniera, inculpatii au cauzat agentului economic cu capital de stat un prejudiciu de 128.100 de lei, reprezentand contravaloarea platilor compensatorii acordate in mod nelegal fostului membru al Directoratului CEO SA.

Sechestru asigurator pe mai multe bunuri ale inculpatilor

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile care apartin celor trei inculpati. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii luate in cauza.
Cercetarile in acest dosar au fost declansate, initial, de Politia Judeteana Gorj, la inceputul lunii martie 2016, iar in 6 mai Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Jiu a dispus urmarirea penala a celor trei. In 11 mai, Laurentiu Ciobotarica a ajuns si in arestul Politiei gorjene pentru 24 de ore, el fiind eliberat apoi, fara a fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.

In 12 mai, Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Jiu a trimis dosarul la DNA Craiova.

In 31 mai, Curtea de Apel Craiova a decis ca directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ion Ciobotarica, cercetat sub control judiciar in acest dosar, are interdictie sa iti exercite functia pe perioada celor 60 de zile de control judiciar. Aceeasi interdictie a fost dispusa si pentru Dorina Jianu, tot pe durata controlului judiciar. Tot atunci, CA Craiova a decis luarea masurii preventive a controlului judiciar si pentru Daniel Antonie, acesta fiind cercetat initial fara sa aiba restrictii.

Potrivit procurorilor, cei trei, prin incalcarea atributiilor, au acordat in mod nelegal o compensatie de cinci salarii, in valoare de 128.100 de lei, directorului Aurel Medintu, pentru a renunta la functia sa.

Laurentiu Ciobotarica a fost numit manager general interimar al Complexului Energetic Oltenia la inceputul lunii decembrie 2015, in locul lui Laurentiu Ciurel.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri