Viorel Hrebenciuc, fost deputat, a fost trimis in judecata acuzat de marturie mincinoasa, dupa ce a facut declaratii false in dosarul "Mita la PSD" privind finantarea campaniei prezidentiale din 2009 a lui Mircea Geoana.

Procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca Viorel Hrebenciuc a dat, in 25 octombrie 2011, declaratii nesincere, in calitate de martor, "intr-un dosar penal instrumentat de PICCJ - DNA (privind pe inculpatii I.N., B.S.G., T.G. si B.V.), iar, la data 26 iunie 2013, a dat declaratii nesincere in calitate de martor, intr-o cauza penala (privind pe aceiasi inculpati) aflata pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti”, conform News.ro

Dosarul in care Hrebenciuc ar fi dat declaratii false este cel cunoscut ca "Mita la PSD”, in care au fost judecati si condamnati definitiv, in aprilie 2015, Gheorghe Bunea Stancu la trei ani de inchisoare, Ioan Niculae, Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac, la doi ani si jumatate, cu executare.

Procurorii sustin ca, in urma declaratiilor false date de Hrebenciuc in calitate de martor privind fapta savarsita de Ioan Niculae, Judecatoria Sectorului 1 a dispus achitarea celor patru inculpati.

Ulterior, in 19 martie 2015, la Curtea de Apel Bucuresti, unde s-a judecat apelul in acelasi dosar, Viorel Hrebenciuc, reaudiat in calitate de martor, a dat declaratii sincere.

Dosarul va fi solutionat de magistratii Judecatoriei Sectorului 1

Plangerea depusa de Ioan Niculae a dus la deschiderea dosarului

Viorel Hrebenciuc a fost pus sub acuzare in 7 aprilie in acest dosar. Surse judiciare au precizat ca dosarul a fost deschis dupa ce Ioan Niculae a depus o plangere in care l-a acuzat pe Hrebenciuc de presiuni in 2009 pentru finantarea ilegala a campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana si de faptul ca fostul deputat a facut declaratii false cand a fost audiat ca martor in dosarul “Mita la PSD”.

Conform surselor citate, Niculae a aratat in plangerea depusa la Parchetul Judecatoriei Sector 1 ca i-a platit lui Hrebenciuc peste 300.000 de lei, bani pe care i-ar fi dus atunci cu sacosa.

In dosarul “Mita la PSD”, la unul din termenele de judecata, din 2015, cand a fost audiat ca martor, Viorel Hrebenciuc a spus ca de finantarea campaniei prezidentiala din 2009 s-au ocupat Mircea Geoana si apropiati ai acestuia, dar si el, in calitate de sef de campanie, “domnul Barac si alti membri cu functii de conducere in partid".

Hrebenciuc ar fi fost trimis de Mircea Geoana la Ioan Niculae

Hrebenciuc spunea ca, trimis de Mircea Geoana, a mers la Ioan Niculae sa il roage sa contribuie la campania electorala. “Domnul Niculae a fost de acord cu acest lucru. A discutat un reprezentant al lui cu domnul Teodorescu, reprezentantul Insomar. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat ca la Interagro si Insomar s-a efectuat un studiu privind situatia constructiilor din Romania, in realitate studiul fiind pentru sondajele de opinie vizandu-l pe candidatul Geoana ", spunea atunci Hrebenciuc.

La randul sau, Ioan Niculae a spus, la ultimul termen de judecata, ca s-a intalnit cu Viorel Hrebenciuc, au discutat aproximativ 15 minute, timp in care l-a intrebat daca ar fi de acord sa sponsorizez campania electorala a lui Geoana. Niculae a precizat ca i-a spus lui Hrebenciuc ca, in principiu, ar fi de acord, cu conditia sa fie un contract de sponsorizare si totul sa fie platit prin banca. “Nu s-a pus problema sa-mi ofere ceva pentru acest lucru, iar la finalul discutiei a ramas ca ma va cauta in viitor, dar nu m-a mai cautat niciodata", arata atunci Niculae, in declaratia data in fata instantei.

Ioan Niculae executa din aprilie 2015 pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare primita in dosarul "Mita la PSD".

Sursa foto: AVN Photo Lab / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri