Dosarul Revolutiei va fi redeschis, dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, luni, cererea procurorilor de confirmare a redeschiderii cauzei. Decizia instantei supreme este definitiva, conform News.ro

Instanta suprema a judecat luni cererea de confirmare a redeschiderii de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a urmaririi penale in dosarul Revolutiei, dupa infirmarea deciziei de clasare din octombrie 2015.

“In baza art. 335 alin.4 Cod procedura penala, confirma redeschiderea urmaririi penale in dosarul nr.11/P/2014 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare fata de numitii Postelnicu Tudor, Igret Viorel si Toma Ioan, dispusa prin Ordonanta nr.692/C2/2016 din 05 aprilie 2016 emisa de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata in decizia instantei supreme, care este definitiva.

In luna aprilie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a trimis la instanta suprema dosarul “Revolutiei”, fiind necesara transportarea acestuia cu un microbuz, din cauza numarului mare de volume ale cauzei.

PICCJ a infirmat, in 5 aprilie, ordonanta din 14 octombrie 2015 a Sectiei Parchetelor Militare de clasare a dosarului Revolutiei si a dispus redeschiderea urmaririi penale in cauza.

Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, care asigura interimatul la conducerea PICCJ dupa demisia lui Tiberiu Nitu, anunta ca, in urma reanalizarii cauzei, s-a constatat ca solutia de clasare a Sectiei Parchetelor Miltiare este netemeinica si nelegala, fiind adoptata pe baza unei cercetari incomplete, cu ignorarea unor informatii, date si documente esentiale referitoare la evenimentele din decembrie 1989.

Procurorul general interimar al Romaniei mai spunea ca aceste aspecte au condus la "stabilirea unei situatii de fapt incomplete, iar in unele aspecte eronata, si, pe cale de consecinta, la o gresita incadrare juridica a faptelor, toate acestea zadarnicind aflarea adevarului si identificarea tuturor faptuitorilor, precum si a faptuitorilor din spatele faptuitorilor".

Cauza a primit o decizie de clasare, din lipsa de probe, in 14 octombrie 2015, cand la conducerea PICCJ a fost Tiberiu Nitu. Acesta a demisionat in 2 februarie, dupa ce a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind deplasarea cu coloana oficiala.

Dupa decizia de clasare, aproximativ 100 de persoane, victime ale Revolutiei sau urmasi ai acestora, dar si membri ai Asociatiei "21 Decembrie" au atacat hotararea. Contestatiile au fost depuse atat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cat si la instanta suprema.

Dosarul Revolutiei din 1989 este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania. Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane, ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane.

Peste 4.500 de dosare au fost deschise pentru faptele comise in decembrie 1989, din care au fost trimise in judecata 112 dosare, cu 275 de inculpati, intre care 25 de generali, 114 ofiteri, 13 subofiteri, 36 de militari in termen si 87 de civili.

Sursa foto: dublues / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri