Deputatul PSD Iulian Iancu a depus la Parlament o propunere legislativa pentru majorarea tuturor sanctiunilor din Codul Penal si de Procedura Penala privind falsificarea produselor, dar si comercializarea de produse alterate, pedepsele ajungand la maximum 8 ani pentru contrafacere si 15 ani pentru punerea in vanzare a produselor stricate, scrie News.ro.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Codului penal a fost depusa marti, la Senat, in calitate de prim for sesizat si prevede majorarea pedepselor cu inchisoarea pentru neluarea masurilor legale de securitate si protectie in munca, falsificarea de alimente sau comercializarea de produse alterate.

Astfel, cei care nu iau masuri privind siguranta si protectia muncii pot face inchisoare de la un an la 5 ani sau pot fi sanctionati cu amenda, fata de prevederile actuale, care insemnau inchisoare de la sase luni la 3 ani sau amenda.

Se majoreaza pedepsele si pentru zadarnicirea combaterii bolilor, de la o luna la 6 luni, cu amenda, cat este in prezent, la 9 luni, pana la 3 ani, sau amenda.

Infectarea apei va fi pedepsita cu inchisoarea de la 1,6 ani la 7 ani, fata de un maxim de pedeapsa de pana la 5 ani, cum e prevazut in actualul Cod Penal.

Falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse se majoreaza de la un maxim de pedeapsa de 3 ani la 8 ani cu inchisoarea.

Pedepse majorate sunt prevazute in proiect si pentru comercializarea de produse alterate.

Astfel, initiatorul propune inlocuirea sanctiunilor din actualul Cod Penal, care prevad inchisoare intre 3 si 5 ani, cu infractiunea similara din Codul Penal anterior, care prevede inchisoare de la 2 la 8 ani, respectiv de la 5 la 15 ani.

Initiativa legislativa propune si majorarea sanctiunilor din articolul 17, alineatele 1 si 2, din OUG 190/2000 privind regimul metalelor pretioase. Astfel, este prevazuta inchisoare de la un an la 4 ani, fata de maximum 3 ani in varianta initiala, pentru falsificarea in orice mod a marcilor de titlu, a marcilor de garantie si a marcilor de certificare.

Deputatul Iulia Iancu precizeaza in expunerea de motive ca efectele nefaste ale falsificarii si contrafacerii marfurilor sunt binecunoscute atat la nivel european cat si la nivel national, devenind o afacere extrem de profitabila, dar si cu riscuri pentru sanatatea populatiei.

”Descoperirea recenta a afacerii cu dezinfectantii diluati, comercializati si utilizati in unitatile sanitare, in institutii publice, este cel mai de pericolul social al unor fapte pe care Guvernul le-a bagatelizat, prin incriminarea lor ca fie ca simple contraventii, fie ca infractiuni sanctionate, de cele mai multe ori tot cu amenda sau cu pedepse privative de liberate de la cateva luni la maxim 2 ani, fata de fostul CodPenal, care pedepsea aceste infractiuni, de la 1 la 8 a ni de inchisoare, sau, cand s-a produs moartea, pana la 15 ani, conform articolului 313 din Codul Penal vechi”, se mai mentioneaza in expunerea de motive la initiativa legislativa.

Iulian Iancu mai mentioneaza ca cele mai frecvente falsificari si contrafaceri la produsele industriale s-au constatat prin inlocuirea metalelor pretioase cu metal obisnuit, plastografierea marcilor de control, vanzarea de produse cosmetice, circa 80% in special parfumuri, in recipiente si flacoane purtand marci originale, dar si comercializarea de piese auto.

Rezultatul cel mai grav, spune deputatul PSD, este dat de contrafacerea si falsificarea medicamentelor, in procent de 30%, cu lipsa, diminuare sau substituire de substanta activa, fata de produsul original.

Initiatorul proiectului mai da exemplu de produse contrafacute pe piata, precum branza, mierea, cafeaua, dar si laptele. Vinurile sunt falsificate prin adaos de zaharuri, in timp ce falsificarea carnii se face prin diferite modalitati, precum comercializarea de specii putin consumate, precum calul, magarul, sau rozatoare, ca fiind carne de porc sau vita. Cel mai frecvent se contraface carnea tocata, se mai arata in expunerea de motive, prin adaugarea de grasime, tendoane, sorici, de aditivi sau faina si sare, in exces.

In document se mai mentioneza ca uleiul de masline este unul dintre cele mai falsificate produse alimentare: ”Daca aciditatea depaseste 1% nivel maxim, e posibil sa contina si alte tipuri de ulei. Si maslinele pot fi falsificate, prin oxidarea cu gluconat de fier, pentru obtinerea unei culori uniforme”.

Din bunurile confiscate de-a lungul timpului, de autoritati, ca daunatoare omului, pot fi mentionate toate gamele de produse, de la cele alimentare, la incaltaminte, imbracaminte, accesorii de telefonie mobila, produse cosmetice, materiale igienice, tigari, CD-uri, piese auto, etc.

Initiatorul mai arata ca Ordonanta 12/1992 privind protectia consumatorilor califica producerea, importul si comercializarea de produse contrafacute drept contraventii, iar sanctiunea lor, in cazul in care nu au fost savarsite in in astfel de conditii incat potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, este amenda contraventionala, care nu ii afecteaza pe faptuitori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri