Omul de afaceri Mircea Tudor, inventatorul scanerelor pentru camioane si avioane, premiat de doua ori la Salonul de Inventica de la Geneva, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru cumparare de influenta si evaziune fiscala si obligat sa plateasca o cautiune de un million de lei pana in 30 iunie, scrie News.ro. Mircea Tudor este acuzat ca i-a dat sase milioane de lei unui avocat, dupa ce aceasta i-a promis ca il va ajuta sa castige o licitatie pentru sisteme de securitate cu Autoritatea Nationala a Vamilor.

Mircea Tudor, fondatorul firmei MB Telecom si presedintele Centrului Est European pentru Cercetare Aplicativa Integrata, a fost vineri la Directia Nationala Anticoruptie, fiind citat de procurori pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile si masurile preventive.

DNA a anuntat ca a fost pusa in miscare actiunea penala fata de Mircea Tudor, asociat si administrator al unei societati comerciale, pentru cumparare de influenta si evaziune fiscala, fiindu-i impusa obligatia de a plati o cautiune de un million de lei pana la 30 iunie.

In acelasi dosar este urmarit penal si Liviu Ardeias, la data faptei avocat in Baroul Teleorman, in prezent aflat in detentie, pentru trafic de influenta.

Potrivit procurorilor, in perioada noiembrie 2010 - aprilie 2011, Liviu Ardeias a primit, in doua transe, indirect, prin operatiuni comerciale fictive, sase milioane de lei de la Mircea Tudor. In schimbul banilor, Ardeias i-a promit lui Tudor ca va interveni la functionari din mai multe autoritati pentru obtinerea documentelor care ar fi fost necesare castigarii de catre societatea lui Tudor a unor contracte cu Autoritatea Nationala a Vamilor privind sisteme de securizare.

“Suspectul Ardeias Liviu ar fi incasat comisionul de 6 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane euro), ca procentaj din contractele incheiate cu Autoritatea Nationala a Vamilor, pe baza a doua facturi emise de cabinetul de avocatura. Imediat ce i-au intrat banii in cont, acesta i-a ridicat de la casieria bancii”, au scris procurorii din ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

Cei sase milioane de lei au fost dati prin intermediul unor operatiuni comerciale simulate desfasurate intre societatea lui Tudor si cabinetul avocatului Ardeias Liviu, prima transa, de 3,8 milioane de lei, fiind data in 29 noiembrie 2010, iar cea de-a doua transa, de 2,2 milioane de lei, in 27 aprilie 2011, au precizat procurorii.

Societatea lui Mircea Tudor ar fi inregistrat cei sase milioane de lei dati lui Ardeias drept cheltuiala cu achizitii de prestari servicii, “desi suma ar fi fost folosita, in realitate, pentru plata influentei”.

Prejudiciul produs astfel bugetului de stat este de 960.000 de lei, echivalentul a peste 227.000 de euro, reprezentand impozitul pe profit pe care societatea lui Tudor era obligata sa il plateasca statului, au mai stabilit anchetatorii. Procurorii i-au prezentat si lui Liviu Ardeias acuzatiile din acest dosar, avocatul mai avand doua dosare, in care a fost deja condamnat.

Intr-unul dintre cele doua dosare, Ardeias a fost trimis in judecata, alaturi de alte persoane, de catre procurorii anticoruptie, la 11 aprilie 2013, fiind condamnat definitiv la 6 ani inchisoare cu executare, in 25 noiembrie 2015, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru tentativa de inselaciune. In celalalt dosar, Ardeias a fost trimis in judecata la 17 iunie 2013, pentru evaziune fiscala, fiind condamnat definitiv, in 3 mai 2016, la cinci ani de inchisoare.

Mircea Tudor a infiintat, in 1994 firma MB Telecom si a castigat de doua ori marele Premiu la Salonul International de Inventii de la Geneva, in 2009 pentru scanerul de camioane “Roboscan” si in 2013 pentru scanerul de avioane “Roboscan 2M Aeria”. Tudor este presedintele Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativa Integrata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri