Numirea in functia de procuror sef adjunt al DIICOT a Ioanei Albani a fost avizata cu unanimitate de voturi de catre sectia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ioana Albani a fost propusa de ministrul Justitiei, postul fiind vacant dupa incheierea mandatului pe care l-a avut Giorgiana Hosu in aceasta functie.

"In sedinta de azi, 21 iunie 2016, dupa parcurgerea activitatilor prevazute in procedura de avizare, analizarea proiectului de management si sustinerea interviului, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei de numire in functia de procuror sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a doamnei procuror Ioana-Bogdana Albani”, informeaza Consiliul Superior al Magistraturii, conform News.ro

Presedintele Romaniei este cel care ia decizia finala

CSM precizeaza ca procedura de numire presupune ca presedintele Romaniei este cel care ia decizia finala, iar procurorii numiti in aceasta functie trebuie sa aiba o vechime de minim 10 ani. Mandatul este de trei ani, putand fi reinnoit o singura data.

Ministrul Justitiei nu a dorit sa o nominalizeze pe Giorgiana Hosu pentru inca 3 ani

Functia de procuror general adjunct al DIICOT a ramas vacanta dupa ce procurorul sef Giorgiana Hosu si-a incheiat mandatul, iar ministrul Justitiei, Raluca Pruna, nu a dorit sa o nominalizeze pentru inca trei ani. Pruna a afirmat ca “etosul profesional” ar fi cerut ca procurorul sef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, sa fi facut deja un pas inapoi, in conditiile in care a facut parte dintr-o echipa manageriala care a avut o problema.

“Cand esti intr-o echipa manageriala care are o problema, macar de perceptie daca nu altfel de problema, etosul profesional, nu vorbesc de legea penala, cere persoanei sa faca un pas inapoi. Eu sper ca domnia sa sa mearga la Parchetul General, sa-si continue activitatea acolo. Cu privire la ceilalti care pleaca de la DIICOT, repet, cum vin oamenii, pleaca oamenii. DIICOT cred ca are sansa acum sa repare din imaginea care a avut foarte mult de suferit, din pacate, cu costul a numerosi procurori din DIICOT care muncesc foarte mult, care sunt sufocati de dosare si care nu au o viata personala”, a mai spus ministrul Justitiei.

Giorgiana Hosu a cerut CSM incetarea activitatii la DIICOT - Structura centrala si revenirea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Hosu a fost numita procuror sef adjunct al DIICOT in mai 2013, odata cu preluarea conducerii institutiei de catre Alina Bica. In noiembrie 2014, Alina Bica a fost arestata preventiv, in dosarul privind despagubiri ilegale acordate de ANRP. Conducerea interimara a DIICOT a fost preluata atunci de Giorgiana Hosu, pana in mai 2015, cand in functia de procuror-sef al Directiei a fost numit Daniel Horodniceanu.

Ioana Albani a candidat in 2015 pentru functia de procuror-sef al DIICOT, alaturi de Daniel Horodniceanu, Giorgiana Hosu, Nicolae Lupulescu, Adrian Gluga si Catalin Borcoman.

Ioana Albani a mai fost procuror sef adjunct al DIICOT, din noiembrie 2005 pana in iulie 2006, perioada in care a fost detasata in aceasta functie.

Albani este procuror-sef al Serviciului de combatere a criminalitatii informatice din DIICOT din decembrie 2004. Anterior, Ioana Albani a fost procuror-sef al Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (iulie 2003 - decembrie 2004) si procuror-sef al Biroului de Combatere a infractiunilor de spalare a banilor si criminalitate informatica din cadrul Sectiei de Combatere si Criminalitatii Organizate si Antidrog (martie 2003 - iunie 2003).

Ioana Albani si-a inceput cariera in martie 1997, ca avocat in Baroul Bucuresti, apoi, din noiembrie 1997 pana in august 2000, a fost procuror la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, de unde a ajuns, in aprilie 2001, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de combatere a coruptiei si criminalitatii organizate.
In martie 2015, directorul FBI i-a acordat Ioanei Albani o placheta in semn de recunoastere a meritelor in combaterea criminalitatii informatice transfrontaliere.

Sursa foto: dublues / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri