Proiectul de lege prin care alesii vor scapa de rigorile legii in cazul in care si-au angajat rude la cabinetul parlamentar inainte de anul 2013 a fost aprobat de comisia parlamentara comuna pentru Statutul senatorilor si deputatilor.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 306 voturi ”pentru” si o singura abtinere.

Comisia parlamentara comuna pentru Statutul senatorilor si deputatilor a adoptat un raport favorabil legii PSD-UDMR prin care parlamentarii care si-au angajat rude la cabinete inainte de anul 2013 nu vor mai putea fi sanctionati, pe motiv ca abia atunci a fost introdusa in Statut interdictia, desi aceasta era prevazuta deja in alte legi.


Comisia parlamentara comuna pentru Statutul senatorilor si deputatilor a adoptat un raport favorabil legii PSD-UDMR prin care parlamentarii care si-au angajat rude la cabinete inainte de anul 2013 nu vor mai putea fi sanctionati, pe motiv ca abia atunci a fost introdusa in Statut interdictia, desi aceasta era prevazuta deja in alte legi, conform News.ro

Comisia pentru Statut a dat o hotarare inca de anul trecut prin care senatorii si deputatii care se aflau in aceasta situatie puteau scapa de sanctiuni, insa parlamentarii s-au plans ca aceasta nu are efect, avand in vedere ca nu este cuprinsa si in interiorul unei legi. Parlamentul a decis atunci ca pe 4 mai sa organizeze un plen comun in care sa ia act de hotararea Comisiei, ca ea sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Intre timp, parlamentarii au venit cu o noua solutie, prin care treceau direct in lege prevederile hotararii. Astfel, pe 8 mai, doi deputati PSD si unul UDMR au depus o propunere legislativa de interpretare a articolului 38 din Statutul deputatilor si senatorilor, care se refera la interdictia angajarii rudelor de pana in gradul 3 la cabinetele parlamentare, prin care sa se precizeze clar ca, inainte de data de 21 august 2013, nu a existat o restrictie privind angajarea acestor rude, iar legea nu se aplica retroactiv.

Legea a mers din nou la Comisia pentru statut, unde a primit, saptamana trecuta, raport favorabil si urmeaza sa fie adoptata la viitorul plen comun, potrivit raportului inregistrat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Cum a aparut aceasta situatie

Situatia a aparut dupa ce cinci deputati - Ion Calin, Iulian Iancu, Laurentiu Nistor si Iuliu Nosa de la PSD si Mihaita Calimente de la PNL - au facut o solicitare de interpretare a legii, ei sustinand ca nu pot fi acuzati de conflict de interese de catre ANI pentru angajarea rudelor la birourile parlamentare anterior modificarii statutului, deci in 2013, cand a fost introdusa expres interdictia angajarii rudelor.

In pofida explicatiei deputatilor, Statutul a fost modificat cu aceasta mentiune expresa tocmai ca o interpretare a Codului penal - textul de lege in baza caruia deputatii si senatorii care si-au angajat rude la birouri au fost cercetati. Astfel, Codul penal prevede, la articolul 301, ca:

"fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Practic, deputatii care au cerut interpretarea Statutului parlamentarilor cer ca legea in baza careia sa fie judecati sa fie Statutul lor, si nu Codul penal - in baza caruia ANI a dispus cercetari si a stabilit ca cei in cauza sunt in conflict de interese.

Aproximativ 50 de actuali si fosti parlamentari si-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre acestia inainte de 2013, printre ei aflandu-se si cei 5 deputati care au solicitat interpretarea legii in favoarea lor.

ANI: Proiectul privind alesii care si-au angajat rude, adoptat de Parlament, in totala contradictie cu legea privind exercitarea demnitatilor publice si cu Codul penal

Agentia Nationala de Integritate sustine ca proiectul de lege prin care alesii care si-au angajat rude la cabinetul parlamentar inainte de anul 2013 sa nu poata fi sanctionati, aprobat miercuri de Parlament, este in totala contradictie cu legea privind exercitarea demnitatilor publice, prevenirea si combaterea coruptiei si cu Codul penal. ANI precizeaza ca si inainte de 2013 exista o dispozitie care interzicea parlamentarilor sa-si angajeze rudele sau afinii la birourile parlamentare.

Sursa foto: Denis Kuvaev / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri