Valer Dorneanu a fost ales presedinte al CCR intr-o sedinta cu usile inchise a Curtii in noua componenta, dupa ce Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache au depus juramantul de judecatori, conform News.ro

Mandatul de presedinte al Curtii Constitutionale este de 3 ani. Acesta poate fi reinnoit Plenul Curtii Constitutionale s-a reunit miercuri, la ora 14.00, pentru prima data dupa reinnoirea CCR cu trei judecatori, pentru a alege, prin vot, noul presedinte al forului. Conform unor surse politice, Livia Stanciu, propusa de Presedintie, si Valer Dorneanu, propus de Camera Deputalor, au candidat pentru functia de presedinte al CCR.

Cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale, Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache, au depus juramantul, miercuri, la Palatul Cotroceni. Livia Stanciu a fost propusa in CCR de catre presedintele Klaus Iohannis, Attila Varga a fost propus de Camera Deputatilor, iar Marian Enache, de Senat.

In urma noilor numiri, in componenta Curtii Constitutionale sunt patru judecatori sustinuti de PSD (Marian Enache, Attila Varga, Valer Dorneanu si Simona Maya Teodorescu), doi desemnati de Parlament la propunerea PNL (Mona Pivniceru si Stefan Minea - acesta din urma fiind numit cu sustinerea fostului PDL), doi judecatori numiti de catre fostul presedinte Traian Basescu (Daniel Morar si Petre Lazaroiu) si unul, Livia Stanciu, desemnat de actualul presedinte, Klaus Iohannis.

Judecatorii CCR sunt numiti pe o perioada de 9 ani, innoirea mandatelor avand loc o data la trei ani pentru un numar de trei membri. Acestia sunt numiti de Camera Deputatilor, Senat si Presedintie.

Valer Dorneau si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala in anul 2013, astfel ca urmeaza sa il incheie in anul 2022.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iohannis depune juramantul pentru cel de-al doilea mandat