O judecatoare din Arad condamnata la patru ani de inchisoare pentru ca a luat mita pentru pronuntarea unor sentinte favorabile, Florita Bolos, a fost trimisa in judecata de catre procurorii DNA intr-un alt caz, in care este acuzata de mai multe infractiuni, intre care abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual. Judecatoarea si-ar fi improprietarit abuziv cu terenuri mai multe cunostinte.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a unui magistrat de la Judecatoria Ineu (judetul Arad), Florita Bolos, care in prezent se afla in detentie dupa ce a fost condamnata in alt caz de coruptie.

Judecatoarea este acuzata, de aceasta data, de opt fapte de abuz in serviciu contra intereselor publice, opt fapte de fals intelectual, doua fapte de fals material in inscrisuri oficiale si de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar mai este judecat un barbat, Petre Georgiu, acuzat de savarsirea a 12 infractiuni de uz de fals.

Astfel, DNA informeaza, joi, ca, in perioada 2010 - 2012, judecatoarea din Ineu ar fi pronuntat hotarari abuzive prin care a improprietarit cu terenuri mai multe persoane din cercul sau de cunostinte, intre care Petre Georgiu.

”Prin incalcarea si ignorarea normelor procesual civile imperative in ceea ce priveste competenta teritoriala si fara sa existe dovada platii taxelor judiciare de timbru si timbru judiciar mobil, a pronuntat un numar de opt hotarari judecatoresti, prin care in mod abuziv s-a transferat in patrimoniul reclamantilor din cauzele civile respective dreptul de proprietate asupra a 329 parcele de teren (468,6 hectare), care au facut obiectul judecatii”, precizeaza DNA.

Procurorii sustin ca solutiile din cauzele civile ”au fost pronuntate de inculpata in absenta persoanelor care in mod real trebuiau sa aiba calitatea de parti si a probelor necesare adoptarii unor solutii juste, pronuntand astfel hotarari contrare legii prin care anumite persoane din cercul sau de cunostinte/sau indicati de acestia, au dobandit dreptul de proprietate de care in alte imprejurari nu ar fi beneficiat”.

DNA arata ca, pe cale de exceptie, ar fi trebuit anulate procesele (pentru netimbrare), iar comepetenta ar fi trebuit declinata Judecatoriei Chisineu-Cris.

”Unul dintre beneficiarii acestor drepturi de proprietate este si inculpatul Georgiu Petre (12 parcele), care in luna aprilie/mai 2012 a si depus sentintele respective pentru intreprinderea formalitatilor de intabulare. Concret, inculpata Bolos Florita a retinut in cuprinsul sentintelor in mod nereal faptul ca actiunile sunt timbrate legal, ca paratii si reclamantii din cauze au calitate procesuala pasiva, respectiv activa si ca paratii au avut in patrimoniul acestora la data incheierii antecontractelor de vanzare-cumparare dreptul de proprietate cu privire la parcelele de teren mentionate in acestea si in cererile de chemare in judecata”, arata DNA.

Inaintea pronuntarii hotararilor judecatoresti s-au inregistrat cereri, in numele partilor, privind renuntarea la calea de atac, acestea fiind intocmite de persoane din anturajul judecatoarei.

Dupa pronuntarea hotararilor judecatoresti, pentru ca acestea sa ramana definitive si irevocabile, ”se constata in mod nereal ca partile au renuntat la caile de atac”. Astfel, se inlatura orice posibilitate ca o instanta superioara sa cenzureze hotararile in conditiile in care nu erau citate ca parti si persoanele care erau titularii reali ai dreptului de proprietate asupra parcelor.

Prejudiciul total cauzat primariilor unde se afla terenurile, prin neincasarea taxelor, este de 41.089 lei.

Concomitent, procurorii au retinut ”obtinerea unui folos necuvenit suplimentar pentru persoanele beneficiare ale drepturilor de proprietate constituite din dobandirea injusta a acestora”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Timisoara. Florita Bolos este judecata in al doilea dosar de coruptie. In 5 iulie 2013, procurorii au dispus trimiterea in judecata a magistratului de la Ineu dupa ce a primit mita. Potrivit unui comunicat de presa remis de DNA la vremea respectiva, in perioada februarie - iunie 2013, Bolos a pretins si primit 13.000 lei si 5.500 euro de la doua persoane, pentru a pronunta sentinte favorabile.

Bolos a fost acuzata de luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si fals intelectual. Ea a fost condamnata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in aprilie .2014, la o pedeapsa de patru ani de inchisoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri