Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca rolul autoritatilor este acela de a se asigura ca nimeni nu se imbogateste din coruptie, iar societatii sa ii fie redat ceea ce i s-a furat si „ fiecare leu rezultat si recuperat din infractiuni sa se intoarca in Sanatate, in Educatie si in proiecte sociale”.

Raluca Pruna a spus ca noua Strategie Nationala Anticoruptie pentru perioada 2016-2020 propune si transcrierea unei directive europene privind confiscarea extinsa, conform News.ro

"O alta prioritate a mandatului meu este operationalizarea agentiei de administrare a bunurilor indisponibilizate. Am atins in mare parte acest obiectiv, agentia exista, are un sediu, este pe cale sa-si angajeze personal. Rolul agentiei este unul esential: returnarea banilor la bugetul de stat. Scopul tuturor legilor este sa redam societatii ceea ce societatii i s-a furat”, a spus ministrul Justitiei, la dezbaterea publica privind noua Strategie Nationala Anticoruptie.

Ministrul Justitiei a subliniat ca toate sumele rezultate din infractiuni si toate imobilele confiscate trebuie intoarse in societate, pentru a fi folosite in proiecte concrete si verificabile.

"Eu, personal, ca ministru, imi asum ca voi promova curand actul normativ de transpunere a directivei si-l voi pune pe masa Parlamentului in toamna. Trebuie sa ne asiguram ca nimeni nu se imbogateste din coruptie. (…) Ne propunem ca fiecare leu rezultat si recuperat din infractiuni sa se intoarca in Sanatatate, in Educatie, in proiecte sociale”, a mai declarat ministrul Justitiei.

Raluca Pruna a precizat ca Ministerul Justitiei mentine mesajul cu privire la importanta luptei anticoruptie si ofera societatii bazele unei strategii care isi va produce efectele in urmatorii patru ani.

Citeste si:
Statul imprumuta 177 mil. euro pentru construirea a doua penitenciare
Statul imprumuta 177 mil....

Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 urmareste ca in peste 80% din institutiile publice sa fie luate masuri preventive, sa fie reduse cu cel putin 50% cazurile de frauda in achizitii publice, dar si oportunitatile la coruptia din sectorul privat. In perioada 2016-2020 vor fi facute mai multe modificari legislative, inclusiv codurilor penal si de procedura penala, urmand sa fie elaborat si un nou cod de conduita a membrilor Parlamentului.

Documentul se adreseaza puterilor executiva, legislativa si judecatoreasca, autoritatilor publice locale, mediului de afaceri si societatii civile.
Conform proiectului, in termen de trei luni de la aprobarea strategiei, toate institutiile publice centrale si locale, precum si intreprinderile publice vor indeplini procedurile de aderare la strategie, iar in termen de sase luni vor elabora si transmite Ministerului Justitiei planurile de integritate aferente.

Strategia mentine paradigma care a stat la baza SNA 2012–2015, aceea a asimilarii cu un esec de management a oricarui nou dosar al Directiei Nationale Anticoruptie si al Agentiei Nationale de Integritate.
SNA 2016 – 2020 va acorda in continuare prioritate masurilor preventive in sectoarele expuse la coruptie. Progresul limitat al preventiei in intervalul 2012 – 2015 mentine sectoarele identificate in strategia anterioara si le suplimenteaza cu cele ale educatiei si sanatatii.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Orban a decis care este singura solutie pentru Sectia Speciala