Avocata unui cuplu de homosexuali casatoriti in Belgia, cere recunoasterea casatoriei in Romania. Iustina Ionescu a argumentat in fata CCR ca interdictia din Codul civil in acest caz este discriminatorie si aduce atingere dreptului la viata privata si familie, fiind bazata pe prejudecatile din societatea romaneasca.

Legislatia este discriminatorie, fapt neconstitutional, pentru ca ofera tratament diferit pentru cetatenii care sunt aflati intr-o casatorie heterosexuala si pentru cei aflati intr-o casatorie homosexuala, discriminarea fiind facuta pe baza orientarii sexuale, care este un criteriu aparat de catre CEDO, conform News.ro

"Avem de-a face cu un drept atins, dreptul la viata privata si familie, pe baza unui criteriu aparat de lege, orientarea sexuala, iar diferentierea rezulta din comparatia a doua categorii de persoane: cuplurile heterosexuale casatorite in Belgia si cuplurile homosexuale casatorite tot in Belgia. Primelor li se recunosc efectele juridice ale casatoriilor deja incheiate, celorlalti nu", a spus Iustina Ionescu.

Avocatul spune ca nu exista o justificare obiectiva a interdictiei de recunoastere a casatoriilor homosexuale incheiate in afara tarii, ci este vorba despre o "prejudecata", inclusiv statul, in cursul procesului, transmitand ca "societatea romaneasca nu este pregatita" pentru o astfel de masura.
Iustina Ionescu spune ca argumentele Guvernului, de opozitie fata de modificarea Codului civil, nu pot fi sustinute, avand in vedere ca Executivul a transmis ca recunoasterea casatoriei intre homosexuali tine de "ordinea publica".

"Cei doi au facut aceeasi alegere de stabilitate ca si cuplurile heterosexuale, o alegere respectabila si morala", a sustinut avocatul.

Ea a dat ca exemplu un caz judecat de CEDO privind un cetatean rus, in care s-a decis ca, in cazurile de diferentiere de tratament bazata pe orientarea sexuala, "marja de apreciere a statului este mica" cu privire la moralitate si respectabilitate.

"Justificarea ca interdictia tine de apararea ordinii publice este mult prea generala", a afirmat avocatul.

In incheiere, Iustina Ionescu a afirmat ca legislatia romaneasca ii face pe unii cetateni sa plece din tara, pentru a putea sa isi intemeieze familii. "Aceasta nerecunoastere (a casatoriilor homosexuale - n.r.) nu trece testul constitutional. Singurele argumente sunt prejudecatile care persista in societate", a spus ea.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri