Energy Holding, subiectul unor perchezitii realizate de catre politistii bucuresteni intr-un dosar in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani in domeniul energetic si a serviciilor media. Perchezitiile au vizat mai multe firme, precum si persoane, conform News.ro.

Perchezitiile sunt facute de peste 100 de politisti de la Politia Capitalei, la 19 imobile din Bucuresti si alte trei din judetul Ilfov, de unde vor fi ridicate documente si alte probe si vor fi duse la audieri cinci persoane suspectate in dosar. Administratorii societatilor vizate in ancheta sunt suspectati ca au inregistrat in actele contabile facturi fiscale eliberate de firme de tip „fantoma”, prin care se atestau achizitii fictive de bunuri si servicii, pentru a nu fi platite taxele si impozitele datorate bugetului de stat, producand un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro, potrivit Politiei Capitalei.

Parchetul Curtii de Apel Bucuresti precizeaza ca politistii vor ridica documente financiar-contabile si inscrisuri de la sediul social al unor societati comerciale si de la domiciliile mai multor persoane suspectate in cauza. Surse judiciaer au declarat, pentru News.ro, ca printre firmele perchezitionate este si Energy Holding.

“Din cercetarile efectuate pana in prezent, a rezultat faptul ca in cursul anului 2009, intre doua societati comerciale, cu capital privat au fost incheiate contracte de consultanta si contracte de vanzare-cumparare avand ca obiect terenuri la preturi mult supraevaluate, cu consecinta prejudicierii bugetului de stat cu sumele aferente impozitului pe profit si a taxei pe valoare adaugata, in cuantum de aprox. 500.000 euro”, arata Parchetul Curtii de Apel Bucuresti.

Doua persoane si doua firme, urmarite penal

In dosarul inregistrat la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti sunt urmarite penal doua persoane si doua firme, pentru evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare. Pe numele celor doua persoane au fost emise mandate de aducere, pentru a se asigura prezenta acestora la audieri.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe 14 imobile, respective terenuri extravilane, intravilane si constructii, identificate in proprietatea persoanelor si firmelor suspectate in cauza. Energy Holding este un trader de energie controlat de Bogdan Buzaianu, supranumit "cel mai mare baiat destept" din energia romaneasca, dupa ce a obtinut contracte avantajoase de cumparare de energie electrica de la Hidroelectrica.

Buzaianu, finul fostului ministru al Economiei din perioada 2000-2004, Dan Ioan Popescu, a obtinut cel mai important contract pentru firma sa in 2004.

Dupa intrarea in insolventa, Hidroelectrica a denuntat contractul de vanzare/cumparare de energie electrica 33CE din 14 ianuarie 2004 incheiat cu Energy Holding, iar compania lui Buzaianua a pierdut definitiv procesul cu compania de stat in noiembrie 2015, dupa ce a contestat masura administratorului judiciar.

Potrivit raportului privind cauzele care au condus la starea de insolventa a Hidroelectrica, realizat de fostul administrator judiciar al companiei de stat, contractul cu Energy Holding a generat doar in perioada 2006 - 31 Mai 2012 o pierdere pentru Hidroelectrica de peste 1,4 miliarde lei.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in iunie 2012 si a reziliat ulterior contractele bilaterale cu traderii din energie, cunoscuti sub denumirea de "baietii destepti din energie". Acestia achizitionau electricitate ieftina de la Hidroelectrica, prin contracte bilaterale pe termen lung - unele pana in 2018 -, si revindeau apoi energia pe piata libera, la cotatii mult mai mari.

Reactia Energy Holding la perchezitii: Lasam justitia sa isi faca datoria, ne-am platit intotdeauna taxele

Reprezentantii traderului de energie Energy Holding au transmis joi, la solicitarea News.ro, o prima reactie la perchezitiile facute de politisti la companie si la persoane vizate intr-un dosar in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, precizand ca „lasa justitia sa isi faca datoria” si ca societatea si-a platit intotdeauna datoriile si taxele catre stat.
“Lasam justitia sa isi faca datoria intrucat Energy Holding si-a platit intotdeauna datoriile si taxele catre stat pentru operatiunile desfasurate”, se arata in raspunsul Energy Holding, transmis la solicitarea News.ro

Citeste si:
Politia anunta "captura" de petarde de Revelion
Politia anunta "captura" de...

Sursa foto: Bennian / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Citu, MFP: ANAF va face controale complexe la toate companiile in 2020