Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a initiat un ordin prin care urmeaza sa schimbe si sa simplifice modul in care se efectueaza controlul intern, astfel incat procedurile sa fie finalizate si in situatia in care persoanele vizate lipsesc - sunt in concediu, internati sau in misiune, scrie News.ro.

"Aspectul principal avut in vedere la elaborarea noului proiect de ordin privind executarea controalelor in Ministerul Afacerilor Interne il reprezinta punerea in aplicare a principiului operativitatii, care presupune efectuarea si finalizarea la timp si in mod complet a activitatilor specifice de control, intr-o maniera cat mai simplificata, in vederea inlaturarii disfunctionalitatilor constatate”, se arata in referatul de aprobare publicat de MAI.

Ministerul Afacerilor Interne mai arata ca ordinul supus consultarii prin transparenta decizionala urmeaza sa permita comisiei de control sa faca verificari chiar si atunci cand angajatii vizati sunt in concediu medical, de odihna sau se afla in misiune. "In cazul in care personalul supus controlului se afla in concediu de odihna, in concediu medical, este internat in spital, este in misiune, delegatie, detasat ori in alte situatii obiective, controlul se realizeaza in lipsa acestuia”, se arata in documentul citat.

Proiectul de act normativ le impune si norme de conduita atat celor care efectueaza controlul cat si persoanelor verificate „fiindu-le interzis sa recurga la amenintari, intimidari, promisiuni ori violente, inclusiv asupra petentilor sau martorilor, cu scopul de a obtine marturisiri, rapoarte sau declaratii ori de a influenta rezultatul unor verificari sau constatari”.

Documentul supus aprobarii reglementeaza modalitatea de solutionare a cazurilor in care personalul in sarcina caruia au fost constatate deficiente formuleaza obiectii. In aceasta situatie se incheie un proces-verbal in care se consemneaza aspectele semnalate de conducatorul entitatii controlate ori de catre personalul in cauza. Aceste lucruri vor analizate de comisia de control la incheierea raportului de control.

Citeste si:
Dodo Pizza va angaja 20 de nepalezi in pizzerii, in 2020
Dodo Pizza va angaja, anul...

Propunerile sau criticile aduse acestui proiect pot fi trimise prin e-mail la legislatie@mai.gov.ro in termen de 10 de zile incepand cu ziua urmatoare postarii pe site-ul MAI, mai exact pana pe 29 august.

Sursa foto: Nomad_Soul/Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Salariul mediu al romanilor se apropie de 3.200 de lei