DNA anunta ca a inceput urmarirea penala a fostului ministru de Interne Petre Toba, pentru favorizarea faptuitorului, dupa ce a primit incuviintarea presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis. Toba este cercetat alaturi de alte 24 de persoane in dosarul de deturnare a fondurilor DIPI, precizeaza DNA.

"Luand cunostinta de raspunsul presedintelui Romaniei la cererea transmisa de DNA (cerere de incuviintare a urmarii penale), procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Toba Petre, la data faptei ministru al Afacerilor Interne, pentru infractiunea de favorizarea faptuitorului", arata procurorii, citati de News.ro.

DNA precizeaza ca lui Toba i-au fost aduse la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

"La data de 1 aprilie 2016, suspectul Toba Petre, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresa scrisa, a refuzat, cu incalcarea legii, declansarea procedurii de declasificare a inscrisurilor retinute ca mijloace de proba in dosarul nr. 20/P/2016, al Directiei Nationale Anticoruptie, in scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzatiilor in dosarul respectiv", sustin anchetatorii.

Procurorii mai arata ca Toba este cercetat alaturi de alte 24 de persoane - sefi si angajati din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI), suspecte pentru infractiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz in serviciu, fals si uz de fals.

Fostul ministru de Interne Petre Toba a fost, vineri, la sediul DNA, insotit de un avocat, pentru a-i fi prezentate, oficial, acuzatiile in dosarul in care este suspectat ca ar fi refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare a unor documente care ar fi dovedit deturnarile de fonduri din bugetul DIPI.

"Sunt convins ca pana la urma, cu toate argumentele pe care le voi prezenta, imi voi dovedi nevinovatia", a spus fostul ministru de Interne, inainte de a se intalni cu procurorii.

Petre Toba si-a anuntat demisia saptamana trecuta, dupa ce DNA a cerut procurorului general al Romaniei sa solicite presedintelui incuviintarea urmaririi penale in dosarul care priveste activitatea DIPI.

Anchetatorii sustin ca lipsa de transparenta in administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea in derizoriu a destinatiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securitatii nationale.

"Din probele cauzei a reiesit ca au fost cumparate bunuri care nu au nicio legatura cu interesul general de maxima importanta pentru care au fost alocate fondurile operative (casute de papusi cu nisipar si tobogan, in valoare de 7.000 lei, carti de joc, darts cu sageti, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei in valoare de circa 4.000 lei, banda de alergare, in valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, in valoare de circa 17.000 lei, stilouri in valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, carti in editii de lux, legate in piele, pe comanda, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai DIPI", precizeaza procurorii.

In luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, seful DIPI Nicolae Gheorghe si adjunctul sau Nelu Zarnica au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri in forma continuata.

Dosarul a fost supranumit "Limuzina” deoarece a vizat felul in care a fost achizitionat de catre DIPI un automobil Audi A8, pentru protectia demnitarilor.

Masina ar fi fost cumparata din fonduri destinate doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei, fiind folosita doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august pana in octombrie 2015.

Procurorii spun ca Gabriel Oprea ar fi fost ajutat in acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, si de Gabriel Nicolae Pavel, care era seful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetati in dosar.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri