Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva a fostului sef al Serviciului Achizitii din Loteria Romana Ovidiu Ripanu si cercetarea sub control judiciar a fostului director al Loteriei Romane Gheorghe Benea, in dosarul de coruptie privind contractul din 2010 pentru achizitia a 182 de masini, in valoare de peste 13 milioane de lei, pentru inlocuirea parcului auto al institutiei, prejudiul produs CNLR fiind de peste 2,3 milioane de lei.

Gheorghe Benea si Ovidiu Ripanu au fost retinuti joi de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva pentru 30 de zile a celor doi fosti sefi din Loteria Romana, potrivit News.ro. Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a admis cererea procurorilor DNA doar in cazul lui Ovidiu Ripanu, in timp ce Gheorghe Benea a fost pus in libertate, dar instanta a dispus ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar.

Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va stabili definitiv daca Gheorghe Benea si Ovidiu Ripanu raman cu masurile preventive dispuse de Tribunalul Bucuresti sau acestea vor fi schimbate. Potrivit DNA, Gheorghe Benea este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, fapte comise in perioada in care era director general al Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR), in timp ce Ovidiu Ripanu, sef Serviciu Achizitii la Loteria Romana, este cercetat pentru luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani.

Procurorii au mai dispus, joi masura controlului judiciar, pe o perioada de 60 de zile, pentru Cornelia Olaru, referent la Serviciul Achizitii la Loteria Romana si membru al comisiei de evaluare a ofertelor, acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si luare de mita, precum si pentru Iulian Catalin Niculae, asociat si administrator al unei firme, acuzat de complicitate la spalare de bani.

In acelasi dosar mai sunt cercetati Remus Leonard Lazareanu, director executiv al CNLR la data faptei, pentru abuz in serviciu, Dan Gheorghiu, sef Birou Transport la Loteria Romana, pentru abuz in serviciu, Nicolae Virgil Sorescu, administrator al unei societati comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, suspectat de complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani in forma continuata.

De asemenea, in acest dosar sunt urmarite penal alte trei persoane - Constantin Bradut Raducanu, administrator de firma, pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, Alexandra Laura Benea, fiica fostului director al Loteriei, suspectata de complicitate la luare de mita si spalare de bani si Marius Bran, asociat si administrator al unei firme, suspectat de complicitate la spalare de bani.

Licitatie fara concurenta la Loteria Romana

Potrivit procurorilor DNA, in 17 mai 2010, conducerea Companiei Nationale Loteria Romana a atribuit unui dealer auto, societate administrata de Nicolae Virgil Sorescu, un contract de furnizare a 182 de autovehicule in sistem buy-back, in valoare de 13.386.378,73 lei, pentru inlocuirea parcului auto al CNLR.

Contractul a fost initiat, fundamentat si atribuit cu incalcarea prevederilor legale, prin licitatie trucata, pentru a favoriza acea societate, care a vandut astfel Loteriei Romane autovehicule la un pret substantial mai mare decat pretul pietei. Virgil Sorescu a dat specificatiile tehnice ale autoturismelor comercializate de dealerul auto al carei administrator era, datele fiind introduse in caietul de sarcini, in fisa de date a achizitiei fiind impuse conditii restrictive de participare, in scopul eliminarii concurentei, sustin anchetatorii.

Procurorii au estimat ca, prin initierea, atribuirea si derularea acestui contract a fost creat Loteriei Romane un prejudiciu de 2.314.707 de lei. In schimbul atribuirii contractului, persoane aflate atunci la conducerea Loteriei Romane au primit sume de bani si diverse bunuri.

Astfel, Ovidiu Ripanu a primit 1.081.061,96 lei, in perioada iulie-septembrie 2010, bani remisi din conturile societatii administrate de Sorescu in contul unei firme apartinand lui Ripanu, patru autovehicule noi, respectiv un Cadillac in valoare de 160.682,99 lei, un Hummer de 139.364,72 lei, un Opel de 59.380,80 lei si un BMW de 139.230 lei, precum si autovehicule second hand in valoare de 1.179.029,68 lei, in perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011.

Din cele patru autoturisme primite de Ripanu, in cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, Laura Benea, si pentru aceasta autovehicul BMW in valoare de 139.230 lei. De asemenea, Cornelia Olaru a primit, in septembrie 2010, autovehicul Opel in valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a inmatriculat pe numele unei persoane din familie.

Gheorghe Benea si Ovidiu Ripanu Ovidiu au mai fost trimisi in judecata intr-o alta cauza, in calitate de persoane cu functii de conducere in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana. Gheorghe Benea a fost director al Loteriei Romane in perioada 2009 -2012.

Sursa foto: bluehand / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri