Peste 20 de grupari ai caror membri au comis infractiuni informatice au fost destructurate in primele opt luni ale acestui an si 330 de persoane au fost puse sub acuzare, in cadrul anchetelor fiind facute peste 5.600 de perchezitii informatice si aproape 500 de perchezitii la locuintele suspectilor, potrivit Politiei Romane.

In cele opt luni, politistii au inregistrat 2.688 de sesizari penale privind infractiuni din domeniul cybercrime, in urma anchetelor fiind destructurate 24 de grupari formate din 182 de membri, scrie News.ro. In dosarele deschise de anchetatori au fost puse sub acuzare 330 de persoane, dintre care 143 suspectate de infractiuni informatice au fost retinute, 118 arestate si 83 puse sub control judiciar.

Politistii au facut 5.655 de perchezitii informatice si 451 de perchezitii domiciliare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate au fost instituite masuri asiguratorii asupra a 12 imobile, 19 autoturisme, a peste 140.000 de lei , 200.000 de euro si a 370.000 dolari, a precizat Politia Romana. In anul 2015, Politia Romana a solutionat primul caz de manipulare a unui bancomat, iar in 4 ianuarie 2016 au fost arestate opt persoane implicate in acest caz, cetateni romani si moldoveni. Acestia ar fi folosit un soft de tip malware, pentru a sustrage bani din bancomat.

In ce priveste fraudele pe internet, infractorii vizeaza platforme de comert, unde posteaza anunturi de vanzari fictive, de la autoturisme, masini agricole, bunuri de lux, echipamente electronice, la inchirieri imobile si la vacante. Un alt gen de fraude informatice sunt cele in care sunt vizate societatile comerciale, in urma carora sunt transferate sume importante de bani din contul firmelor in contul unor destinatari fraudulosi scrie News.ro.

Fraudele cu instrumente de plata electronica se manifesta in mediu online, prin producerea de echipamente destinate contrafacerii instrumentelor de plata electronica, compromiterea cardurilor utilizate la alimentarea cu combustibil sau in domeniul atacurilor de tip phishing, potrivit Politiei Romane.
Accesul la sisteme informatice, cu depasirea masurilor de securitate poate fi urmata de alte activitati infractionale, precum modificarea sau alterarea de date informatice, instalare de programe malitioase, perturbarea grava a functionarii sistemelor informatice.

La ce tip de frauda trebuie sa fii atent

Frauda de tip „scrisoare nigeriana” consta in trimiterea unui mail prin care se transmite informatia ca o persoana necunoscuta, din strainatate, de regula dintr-o tara africana, este mostenitoarea unei averi importante (cateva milioane de euro), insa pentru a intra in posesia mostenirii, are nevoie ca suma respectiva de bani sa fie incasat printr-un intermediar, adica utilizatorul adresei de mail care va primi pentru acest serviciu un bonus substantial. Dupa mai multe mail-uri schimbate cu potentialul mostenitor, victima va fi informata, ca pentru a intra in posesia banilor, banca a solicitat ca acesta sa efectueze o plata, reprezentand comisioanele necesare in vederea deblocarii sumei.

Pe acelasi tipar se merge si in situatia mesajelor de tip spam, cand se transmite informatia ca o persoana a castigat o suma de bani fara a participa la o tragere la sorti, dar pentru a intra in posesia acesteia, este necesar sa se plateasca un comision sau taxe de administrare.

Politia recomanda ca, inainte de a efectua tranzactii online, sa fie verificate cat mai amanuntit produsul si legitimitatea site-ului sau serviciului oferit. Daca este utilizat un serviciu de tip „escrow”, trebuie verificat daca site-ul si compania sunt legitime. Daca este un site de licitatii, este recomandat sa se verifice istoricul vanzatorului si feedback-ul oferit acestuia de catre alti cumparatori.

Inainte de a introduce datele cardului bancar, trebuie verificat daca site-ul este securizat: in stanga sus va aparea un lacatel care va indica faptul ca site-ul este securizat, iar adresa lui va incepe cu HTTPS.

Cei care efectueaza plati online trebuie sa detina un sistem de operare si un antivirus actualizat, iar firewall-ul sa fie activat. Exista programe informatice care pot inregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar, precum si alte date de identificare sau autentificare pot ajunge in posesia unor persoane neautorizate, atentioneaza Politia Romana.

Nu deschideti atasamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot contine virusi sau programe de tip malware! Parolele la conturile existente de mail ar trebui schimbate in mod regulat, acestea fiind de preferat sa contina minimum opt caractere, cifre si litere, caractere mari si mici”, mai recomanda Politia.

In situatia in care se primesc mail-uri prin care se se solicita datele cardului bancar, pentru actualizare sau pentru diferite scopuri, acestea nu trebuie validate, intrucat banca nu va solicita niciodata prin mail aceste date. „Daca veti da click pe linkul din mail, veti fi, cel mai probabil, directionati catre un site de tip phishing, care imita site-ul real al bancii unde vi se va cere sa introduceti datele cardului”, explica Politia Romana.

Sursa foto: serpeblu / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri