Deputatul PSD Lucian Sova a depus la Senat o propunere legislativa prin care se introduce sistemul de co-voiajare, in cazul persoanelor private care doresc sa imparta costurile calatoriei cu un autoturism, pentru acest tip de transport urmand a se putea inchiria si platforme digitale care sa faciliteze utilizarea acestui tip de serviciu, scrie News.ro.

Potrivit propunerii, activitatea de co-voiajare este activitatea de transport lucrativ, desfasurata de persoane fizice independente, care presupune utilizarea in comun, fara un scop profesional, a unui autovehicul de maxim 9 locuri, de catre un conducator auto si unul sau mai multi pasageri care circula in aceeasi directie, cu conditia ca deplasarea sa fie efectuata de conducatorul auto in scop personal, iar acesta si pasagerii sa imparta costul deplasarii.

In plus, prin proiect se introduc platforme digitale, care au ca scop sa faciliteze partajarea de catre calatori a unui autovehicul. Platformele digitale nu sunt considerate dispecerate de taxi, conform legii.

La inregistrarea in platfoma digitala, conducatorii auto si pasagerii vor consimti in mod expres acceptarea si respectarea termenilor si conditiilor unilateral stabilite in acest sistem. De asemenea, conducatorii auto si pasagerii au obligatia de a furniza unele informatii, precum data calatoriei, punctul de plecare si destinatia.

Initiatorul precizeaza in expunerea de motive ca acest sistem de covoiajare este foarte intalnit in tarile europene, precum Franta, Germania, Italia. Deputatul PSD mai spune ca acest sistem ajuta la reducerea aglomeratiei, prin cresterea medie a ocupantilor unui autoturism, de la 1,6 oameni/ masina, in media europeana, la 2,8 oameni,/ masina, in tarile unde se foloseste co-voiajarea.

Citeste si:
BREAKING PSD planuieste sa boicoteze investirea Guvernului Orban 2
BREAKING Liderii PSD au votat...

In expunerea de motive se mai mentioneaza ca, folosind sistemul de co-voiajare, conducatorii auto sunt mult mai atenti in trafic si mai alerti. Senatul este prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Sursa foto: Denis Kuvaev / shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
COTAR: Proiectul de lege privind co-voiajarea ar incuraja evaziunea
Setari Cookie-uri