Tigarile mentolate vor mai putea fi comercializate pana in 2019, insa vor disparea de pe piata cele cu capsula, iar pachetele cu astfel de tigari care se afla in acest moment pe piata vor putea fi puse in vanzare pana la 20 mai 2017, potrivit modificarilor adoptate la Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun care urmeaza sa fie supusa votului final in Parlament, a explicat Magdalena Ciobanu, expert in Ministerul Sanatatii pentru Controlul Tutunului.

”In momentul in care va intra in vigoare legea, adica la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, vor trebui sa dispara de pe piata produsele cu tutun aromate, mai specific tigarile care in momentul de fata au capsule aromate in filtru. Cu data intrarii in vigoare a legii, producatorii trebuie sa fabrice pachetele de tigari conform noilor reguli. Tigarile mentolate vor mai putea fi comercializate din pacate pana in 2019”, a explicat Magdalena Ciobanu, la Palatul Parlamentului, potrivit News.ro.

Potrivit modificarilor legislative, noul pachet de tigari va avea o imagine grafica pe 65% din suprafata pachetului.

”Aceste imagini voi fi pe ambele fete pentru ca nu fi posibil sa ascunzi imaginea in raftul de prezentare a produselor din tutun. Aceste imagini vor trebui schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum incolo, in asa fel incat oamenii sa nu se mai obisnuiasca cu imagiile si sa fie surprinsi de alte imagini. Pachetele inscriptionate conform vechilor reguli pot fi comercializate pana la 20 mai 2017”, a mai spus Ciobanu.

Deputatii din Comisia Juridica si Comisia de Sanatate au respins, marti, toate amendamentele care modificau Legea antifumat si au trimis Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun la votul final in forma promovata de Guvern, cu mici modificari.

Citeste si:
Ministerul verifica clinica unde un copil a intrat in coma dupa...
Ministerul Sanatatii:...

Printre modificarile respinse de deputati se numara redefinirea spatiului inchis, interzicerea fumatului in autovehicule in prezenta copiilor sau a femeilor gravide ori amenajarea unor spatiile speciale pentru fumat in unitatile spitalicesti de psihiatrie.

Motivul pentru care aceste amendamente au fost respinse a fost faptul ca modificarile au fost introduse pe legea care transpune in Romania Directiva Europeana 40/2014 privind fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor de tutun care trebuia sa intre in vigoare la 20 mai 2016.

Camera Deputatilor este for decizonal in acest caz, dupa vot proiectul urmand sa fie trimis spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Dupa ce legea va fi publicata in Monitorul Oficial, prevederile vor intra in vigoare dupa 30 de zile.

Citeste si:
Pacienta din Suceava suspecta de infectie cu coronavirus nu este...
Pacienta din Suceava suspecta...
Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Victor Costache a primit aviz negativ dupa audierile din Parlament
Setari Cookie-uri