Primariile din Romania au incheiat, dupa ce in iunie Guvernul a adoptat o ordonata de urgenta pentru intabularea gratuita a terenurilor agricole, 1.105 de contracte cu firmele de cadastru pentru a inregistra 722.084 de imobile, in conditiile in care in Romania mai trebuie cadastrate in jur de 31 de milioane de proprietati, arata datele transmise de Agentia Nationala de Cadastrare si Publicitate Imobiliara (ANCPI), potrivit News.ro.

Guvernul adoptat la sfarsitul lunii iunie, printr-o ordonanta de urgenta, o serie de masuri care au ca scop cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole. Potrivit actului normativ, primariile pot accesa in acest an suma de 90 de milioane de euro pentru cadastrarea proprietatilor din intravilan, cat si din extravilan.

La mai bine de trei luni de la aprobarea ordonantei de urgenta, primariile au incheiat contracte pentru intabularea a peste 700.000 de imobile, mare parte dintre acestea fiind terenuri agricole.

"Pana la data de 04.10.2016 au fost incheiate 1.105 de contracte de servicii intre UAT- uri (unitati administrativ - teritoriale) si persoane autorizate, pentru un numar total estimat de 722.084 imobile", se arata in raspunsul ANCPI.

Primariile care au semnat deja contracte trebuie sa demareze procedurile de inscriere a proprietatilor in cartea funciara pana la sfarsitul acestui an, pentru a nu pierde finantarea alocata pentru 2016.

Citeste si:
Guvernul da 500 de mil. lei din Fondul de Rezerva pentru primarii
Guvernul a alocat 500 de...

"Decontarea, din fondurile ANCPI, a lucrarilor de inregistrare sistematica executate se realizeaza, dupa finalizarea acestora, per imobil/carte funciara deschisa", se mai arata in raspunsul trimis de Agentie.

In conditiile in care exista peste 3.180 de primarii in Romania, plus municipiul Bucuresti, ANCPI a alocat o suma de 135.000 de lei pentru fiecare unitate administrativa, in timp ce suma finantata pentru fiecare carte funciara este de 60 de lei.

Procedurile de cadastrare se desfasoara intr-un ritm lent deoarece primariile sustin ca fondurile alocate de ANCPI sunt prea mici. Insa si primariile pot contribui la intrabularea terenurilor prin cofinatarea procedurilor cu fonduri de la bugetul local.

In plus, in multe primarii exista o opozitie mai mult sau mai putin ascunsa la efectuarea cadastrului, din cauza neregulilor grave din ultimele decenii. In 4 iulie, premierul Dacian Ciolos a avertizat ca este obligatorie cadastrarea, pentru ca, peste cativa ani, pentru terenurile fara cadastru nu se vor mai acorda fonduri europene.

Citeste si:
Licitatie pentru 34 de parcuri si locuri de joaca in sectorul 5
Licitatie pentru 34 de...

"In agricultura pe de o parte vedeti ca ajungem la un punct de blocaj atunci cand nu avem cadastru, cand anumite proiecte de investitii nu pot sa decurga normal, cand nu putem avea o viziune de dezvoltare teritoriala rurala atat timp cat nu avem pusa in valoare aceasta resursa, care este fondul funciar”, a spus Ciolos.
In cazul unitatilor administrativ teritoriale in care nu exista terenuri in extravilan, acestea pot demara lucrarile de inregistrare sistematica a celor din intravilan.

Programul national de cadastru si carte funciara este obligatoriu sa fie implementat in perioada 2015-2023, iar Romania va beneficia in perioada 2015-2020 de fonduri de la Uniunea Europeana.

Pentru aceasta, este nevoie ca autoritatile romane sa implementeze masuri pentru a asigura cadrul de finantare a politicii agricole comune si o capacitate ridicata de absorbtie a acestor fonduri.

Accelerarea inregistrarii imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, prin proceduri simplificate de inregistrare sistematica, precum si cresterea numarului imobilelor inregistrate in sistemul integrat de cadastru si carte funciara constituie obiective asumate de statul roman.

Citeste si:
Politicienii la deschiderea anului scolar: promisiuni si atacuri
Politicienii la deschiderea...

La data de 5 octombrie 2016 erau inregistrate in sistemul informatic integrat de cadastru si carte funciara 9.050.850 de imobile, reprezentand 22,6% din cele in jur de 40 de milioane de proprietati din Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Harta caselor care se vand cu UN DOLAR in Italia