DNA cere aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, in dosarul privind finantarea campaniei electorale din 2009, in care ar fi suspectata si de doua infractiuni de instigare la luare de mita, pentru care se impune extinderea urmaririi penale in cauza in care deja este cercetata pentru cinci fapte de spalare de bani, conform News.ro.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Elena Udrea, la data faptelor ministru al Turismului, suspectata de doua infractiuni de instigare la luare de mita, care ar fi fost savarsite in exercitarea functiei ministeriale, a anuntat miercuri DNA.

“Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate in campania electorala”, a precizat sursa citata.

In acelasi dosar, in luna septembrie, procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de mai multe persoane, printre care Elena Udrea, pentru savarsirea a cinci infractiuni de spalare de bani, Gheorghe Nastasia, la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului, si Victor Tarhon, fost presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, pentru luare de mita.

In urma probelor administrate ulterior inceperii urmaririi penale, procurorii au obtinut probe noi cu privire la savarsirea de catre Elena Udrea a doua infractiuni de instigare la luare de mita, pentru care se impune extinderea urmaririi penale, a precizat DNA.

“Pe baza probelor respective a rezultat ca Udrea Elena Gabriela i-a determinat pe Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Turismului, precum si pe Tarhon Victor, presedintele Consiliului judetean Tulcea (institutie care primea finantare si de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), sa ceara reprezentantilor unor societati comerciale care aveau contracte cu cele doua institutii sa achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate in cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat in baza unor contracte fictive, iar legatura dintre persoanele care obtineau fondurile infractionale si prestatorii de servicii a fost realizata de catre Udrea Elena Gabriela”, sustin procurorii.
Anchetatorii sustin ca Elena Udrea ar fi coordonat persoanele care au actionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel incat banii obtinuti pe cale nelegala sa ajunga la societatile care prestau servicii legate de campanie.

In perioada in care ar fi savarsit infractiunea de instigare la luare de mita, Elena Udrea era ministru al Turismului, il avea in directa subordine pe Gheorghe Nastasia si coopera cu Victor Tarhon, astfel ca petnru efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru aceste fapte este necesara incuviintarea Camerei Deputatilor, a precizat DNA.

Cererea este insotita de referatul intocmit de procurorii DNA si 13 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala. Elena Udrea a fost pusa, in 22 septembrie, sub control judiciar de procurorii DNA, in dosarul privind finantarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Basescu, fiind atunci acuzata de cinci infractiuni de spalare de bani.

In acelasi dosar a fost pusa sub control judiciar si Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, fiind acuzata de instigare la abuz in serviciu si la spalare de bani. Tot sub control judiciar, in aceeasi cauza sunt cercetati Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, si omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Basescu.

"Legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era realizata de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare. Remiterea foloaselor infractionale se realiza prin incheierea unor contracte fictive cu societati care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta", sustin anchetatorii.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri