Statul roman pierde anual sume importante din taxe si impozite ca urmare a utilizarii de firme offshore de catre multinationale sau chiar companii locale. Potrivit unei analize KeysFin, prezentata de expertii companiei cu ocazia workshop-ului derulat la Bruxelles de Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, aproape 20% din economia romaneasca a ajuns sa deruleze afaceri prin acest sistem.

"E mult, e putin? Depinde de cum pui problema. Cert este ca statul roman se vede vaduvit de sume importante din taxe si impozite. Oamenii de afaceri nu sunt de blamat, ei incercand sa isi optimizeze business-urile, respectand legislatia", potrivit unui comunicat KeysFin.

Printre destinatiile preferate de oamenii de afaceri nu numai pentru turism, dar mai ales pentru business, se numara Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas, Belize.

Analiza, realizata pe baza datelor firmelor active in Romania care au cel putin un actionar persoana juridica cu regim offshore arata ca, in 2015, erau inregistate oficial peste 5.300 de astfel de societati, care au derulat afaceri de 48 miliarde euro, suma care reprezinta aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri la nivel national.

Din ce domenii sunt cele mai multe firme care au legaturi cu offshore-uri

Cele mai multe firme activau in domenii precum tranzactiile imobiliare si real estate (cladiri de birouri, mall-uri, etc.), in comert, activitati profesionale, industria prelucratoare si IT. Din datele Keysfin rezulta ca cele mai multe erau multinationale, firme cu afaceri in constructia de spatii comerciale, zone rezidentiale si mai ales lanturi de retail, de la fashion la cel alimentar. O componenta importanta, la nivel de business, o reprezentau companiile care lucrau pentru export, in industria prelucratoare, dovada ca afacerile acestora reprezentau aproape 40% din cifra totala de afaceri a firmelor ce au conexiuni in offshore.

Cele mai multe dintre firmele care au facut obiectul analizei au legaturi cu tari cu o legislatie fiscala extrem de atractiva, din Europa (83%), cele mai multe avand sedii in Cipru, Olanda, Luxemburg si Malta. Restul inregistrau date financiare in legatura cu firme din Insulele Cayman, Insulele Virgine, Panama, Bahamas, Hong-Kong, Liberia, Bermude, Nauru, Barbados, Antilele Olandeze si alte destinatii exotice, extrem de primitoare cu capitalul strain.

"Business-ul cu offshore-uri a evoluat semnificativ in ultimii ani, atat ca numar de firme cat si ca valoare a cifrei de afaceri. Datele arata ca, in ultimii doi ani, piata a ajuns la un grad de maturizare, dovada cresterea numarului de angajati", au declarat expertii.

In perioada analizata, 2010 - 2015, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri a marcat-o business-ul din agricultura (47%), sector urmat de activitati administrative si suport (call-center) – 44% si de segmentul tranzactiilor imobiliare (42%). Semnificative au fost si evolutiile afacerilor din transport si depozitare (39%), HORECA (34%), comert (34%), comunicatii&IT (31%) si constructii (29%).

In aceste domenii a crescut semnificativ si numarul companiilor, cu 18% pana la 36%.

Creste numarul romanilor care lucreaza pentru offshore-uri

Un indicator relevant privind evolutia business-ului cu pedigree offshore din Romania il reprezinta evolutia numarului angajatilor, de la 271.000 in 2010 la 341.000 in 2015.

"Angajatii firmelor cu actionari persoane juridice offshore au ajuns sa reprezinte 9% din forta de munca legala din Romania, un procent semnificativ raportat la conditiile mediului de afaceri autohton", potrivit analistilor KeysFin.

Acestia afirma ca evolutia numarului angajatilor reprezinta cel mai semnificativ indicator privind profitabilitatea afacerilor "fara taxe", in conditiile in care asocierea cu un offshore ofera posibilitatea firmelor sa isi optimizeze fluxurile financiare in asa fel incat sa plateasca cat mai putin taxe si impozite statului roman.

Statistica arata ca profitabilitatea firmelor este surprinzator de redusa, raportat la cifra de afaceri si la situatia pietei.

Concluzia analistilor KeysFin este ca, in absenta unui cadru suplimentar de reglementare, practica offshore se extinde in Romania si in alte tari, limitand resursele bugetare ale statelor.

"Fara un cadru strict de reglementare, statul roman va continua sa asiste pasiv la migratia capitalului din Romania. Este nevoie, in esenta, de masuri fiscale care sa stimuleze investitorii sa tina banii in tara, sa-i investeasca in economia romaneasca, iar statul sa adune, astfel, mai multi bani din taxe si impozite", au explicat analistii de la KeysFin.

La dezbaterea din Parlamentul European au participat reprezentanti ai DG JUST, Europol, Interpol, Moneyval, BNR si ai KeysFin. Informatiile din material sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

"Intreaga idee a acestei dezbateri si a celor care vor urma este aceea de a incerca sa recuperam cat se poate din averile scoase in afara UE. Este o lupta pentru accesul la informatii: ale cui sunt conturile respective, cati bani sunt in ele, de unde vin acesti bani. (...) Anumite tari au asigurat secretul bancar si nu au furnizat deloc informatii. Sunt pasi mari care se fac in aceasta perioada pentru indepartarea secretului informatiei", a declarat initiatorul acestei dezbateri, raportorul european Catalin Ivan.

Sursa foto: Yabresse/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri