Mariana Vizoli, secretar de stat in Ministerul Finantelor, si Daniel Diaconescu, vicepresedinte al ANAF, alaturi de trei directori din Ministerul Finantelor si ANAF au fost pusi, vineri, sub control judiciar de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in dosarul Murfatlar, dupa ce ar fi autorizat ilegal constituirea unor antrepozite fiscale care au produs un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei.

Procurorii DNA arata ca, in perioada 2010-2014, patru societati de producerea si comercializarea bauturilor alcoolice, detinute sau controlate de oamenii de afaceri George Ivanescu, Catalin Bucura, si de Gheorghe Zlotea au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale.

"Activitatea infractionala s-a desfasurat in conditiile in care functionarii publici din cadrul autoritatilor fiscale si vamale competente fie nu au indeplinit actele la care erau obligati prin atributiile de serviciu, fie au indeplinit asemenea acte in mod defectuos”, arara procurorii DNA in actele de urmarire penala, citate de News.ro.

Mai exact, functionarii publici sun acuzati ca au autorizat, cu incalcarea dispozitiilor legale, trei antrepozite fiscale de productie alcool si bauturi alcoolice. Societatile care au beneficiat de aceste autorizari, spun anchetatorii, s-au sustras de la plata taxei pe valoarea adaugata, a accizelor si a altor obligatii fiscale prin inregistrarea unor operatiuni fictive, care au marit taxa deductibila.

Cinci fosti directori din ANAF si Ministerul Finantelor au fost pusi sub control judiciar. Printre ei se numara Mariana Vizoli, secretar de stat ]n Ministerul Finantelor care la data faptelor era director al Directiei de legislatie in domeniul TVA din cadrul Ministerului Finantelor Publice si Daniel Diaconescu, vicepresedinte al ANAF care, la data faptelor era directorul general al Directiei generale de informatii fiscale din cadrul ANAF.

Au mai fost pusi sub control judiciar si Ana Jarda, la data faptelor director in cadrul Directiei generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finantelor Publice, Ciprian Badea, la data faptelor directorul general al Directiei generale juridice din cadrul Ministerului Finantelor Publice, vicepresedintele comisiei anterior mentionate si Monica Negrutiu, la data faptelor, directorul general al Directiei generale de reglementare a colectarii creantelor bugetare din cadrul ANAF.

Alaturi de cei cinci functionari publici mai sunt cercetati si doi administratori de societati comerciale, respectiv Cornel si Viorel Potarniche acuzati de complicitate la evaziune fiscala in forma continuata.
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, marti, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui George Ivanescu, unul dintre patronii Murfatlar, in dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala prin firme de producere si comercializare a bauturilor alcoolice, in care prejudiciul este de aproape 600 de milioane de lei. In aceeasi cauza a fost arestat si Constantin Circiumaru, iar CAB a decis, pentru alti trei inculpati - Cristian George Lascu, Irina Tanase si Ioana Toma - plasarea in arest la domiciliu. Un alt judecator al CAB, a decis, tot marti, in acelasi dosar, arestarea altor cinci inculpati: Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Catalin Vasilescu, Cosmin Popescu si Sorin Savoiu.

George Ivanescu, Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea si Constantin Circiumaru, toti asociati la societatile comerciale de producere si comercializare a bauturilor alcoolice implicate in activitatea infractionala, care si-au impartit functiile de management, sunt urmariti penal pentru evaziune fiscala in forma continuata, ca autori sau complici.

Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societatile comerciale implicate, dupa intrarea acesteia in insolventa, Catalin Florian Vasilescu, administrator a doua societati comerciale, Sorin Vasile Savoiu, director general al unei societati cu activitate de cultivare a strugurilor, in prezent lichidata, sunt acuzati de evaziune fiscala si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune.

Cristian George Lascu, la data faptelor director al Directiei de politici si legislatie in domeniile vamal si nefiscal din cadrul Ministerului Finantelor Publice, Irina Tanase, la data faptelor sef al Directiei de Autorizari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), si Ioana Toma, la data faptelor director general al Directiei generale juridice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sunt acuzati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In acelasi dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte 40 de persoane.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri