Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie, in calitate de martor in dosarul “Carpatica”, au declarat sambata, pentru News.ro, surse judiciare.

Sursele citate au precizat ca Misu Negritoiu a fost in aceasta saptamana sa dea declaratii in fata procurorilor DNA.

Seful ASF declara in urma cu doua saptamani ca nu a fost informat oficial in legatura cu vreun dosar penal deschis pe numele sau, insa nu s-ar mira deloc daca ar avea plangeri penale, mai ales de la avocatii Astra Asigurari despre care sustinea ca au fost foarte activi in demersul de a tergiversa procedurile de faliment ale companiei de asigurari.

“Din ce am vazut, sunt lucruri care au aparut si in mediul public, care au fost citate si in audierile de la comisiile parlamentare si au fost promovate de niste haiduci ai pietei asigurarilor pe care acum ii vedem in rechizitorii", a spus Negritoiu facand trimitere la dosarul parlamentarului PMP Adrian Gurzau, acuzat ca a facut presiuni asupra unor membrii ASF pentru a favoriza societatea Carpatica Asig.

In dosarul “Carpatica”, deputatul PMP Adrian Gurzau este cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenta legat de favorizarea societatii de asigurari.

Procurorii i-au pus sub acuzare si pe fostul presedinte al Consiliului de Administratie al Carpatica Asig Angela Toncescu, Dan Hosu, sotul fostului procuror-sef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, si omul de afaceri Ion Sorin Tatu, precum si pe Marian Catalin Catarama, comisar sef de politie, sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul IGPR-DCCO, acestia fiind cercetati tot sub control judiciar.

Potrivit procurorilor, in perioada 8 aprilie - 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, in calitate de membru si, incepand din 2 iulie 2015, presedinte al Consiliului de Administratie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzau, deputat si administrator in fapt al unei firme, care a si acceptat promisiunea, intocmirea unui contract de prestari servicii intre acea firma, in calitate de prestator si Carpatica Asig, in calitate de beneficiar.

"Contractul sus-mentionat a fost incheiat in data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea si in complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului il constituia furnizarea, de catre firma controlata de deputat, a unor servicii specializate de «relatii clienti, info-line, contact center vanzare si marketing», pe o durata minima de 5 ani”, sustin procurorii.

Valoarea contractului pentru primele trei luni, "perioada pilot test”, a fost stabilita la suma de 10.000 de euro plus TVA si platita de Carpatica Asig lunar, pentru urmatoarele 60 de luni valoarea contractului urmand sa fie de 4.000 de euro plus TVA in fiecare luna, valoarea totala a contractului pe perioada preconizata fiind de 270.000 de euro plus TVA.

In schimbul acestor promisiuni si, ulterior, in schimbul incheierii contractului, incepand din 8 aprilie 2015 si pana in 14 martie 2016, deputatul Adrian Gurzau ar fi sustinut ca isi exercita influenta pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, astfel incat sa fie influentat votul din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii Carpatica Asig si pentru ca aceasta sa nu fie sanctionata pentru nereguli constatate in activitatea anterioara.

"Totodata, deputatul Gurzau Adrian, prevalandu-se de calitatea de demnitar si de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor, si-a traficat influenta asupra unor membri din conducerea ASF astfel incat membrii Consiliului ASF sa aprobe prelungirea perioadei de redresare pe baza de plan a SC Carpatica Asig SA, desi prin adresa Directiei de supraveghere si control - Sectorul asigurari-reasigurari din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea starii de insolventa a SC Carpatica Asig SA”, au mai aratat procurorii.

In 14 septembrie, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a fost audiat in Parlament, pe fondul scandalului privind politele RCA. Opt deputati au cerut atunci demisia lui Misu Negritoiu, printre care si Adrian Gurzau, care a cerut un vot in cadrul Comisiei de buget, pentru demiterea sefului ASF.

“Sunteti in momentul de fata o persoana care doar dumneavoastra va legati de scaun. Sunteti pensionar, nu trebuie sa va planga de mila, aveti o pensie mai mult decat onorabila (...) Va intereseaza doar sa va asigurati un post caldut la multinationale. Sunteti o rusine la adresa asiguratorilor", spunea Adrian Gurzau.

In 27 septembrie, procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe Adrian Gurzau in dosarul “Carpatica”, pentru trafic de influenta si au cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru retinerea si arestarea lui preventiva. Deputatii au avizat in 4 octombrie doar cererea de arestare preventiva. Procurorii au cerut arestarea lui Gurzau, dar instanta suprema a respins solicitarea, in 7 octombrie, si a dispus ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar.

In 26 septembrie, procurorii DNA l-au audiat, in dosarul “Carpatica, in calitate de martor, si pe vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara Mircea Ursache. Acesta declara, la iesirea de la DNA, ca le-a spus procurorilor despre una dintre cele doua societati de asigurari care au intrat in faliment in urma deciziilor ASF si despre toate faptele care au facut ca piata asigurarilor sa fie astazi intr-o implozie.

Citeste si:

    Tot atunci a fost audiat, in calitate de martor, si directorul Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) Cristian Rosu. Acesta spunea ca procurorii l-au intrebat despre operatiuni derulate de Carpatica Asig si despre rapoarte financiare ale societatii de asigurari.

    Societatea Carpatica Asig SA a fost trimisa in judecata in 25 aprilie 2014, pentru cumparare de influenta si dare de mita, iar in 8 martie 2016, a fost condamnata, de Curtea de Apel Bucuresti la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei, precum si la publicarea hotararii de condamnare in mass-media.

    In aceste conditii, in 27 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, printre altele, declansarea procedurii de faliment si lichidarea societatii Carpatica Asig prin procedura obisnuita de insolventa, precum si emiterea solicitarii pentru deschiderea procedurii falimentului firmei, cu sesizarea judecatorului sindic din tribunal.

    Citeste si:

      In 13 septembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus interzicerea initierii procedurilor de dizolvare si lichidare a companiei de asigurari Carpatica, pe o perioada de 30 de zile, admitand o cerere a DNA in acest sens. DNA a aratat ca cererea a fost formulate in conditiile in care societatea este condamnata, pe fond, la o amenda penala de 600.000 de lei in dosarul in care au fost trimisi in judecata mai multi membri ai Autoritatii de Supraveghere Finanaciara, acuzati ca au favorizat firma de asigurari a milionarului Ilie Carabulea.

      Sursa foto: Agerpres Foto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri