Dacian Ciolos a precizat ca Guvernul sustine Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, insa Parlamentul a adoptat-o fata a tine cont de amendamentele Executivului, iar sesizarea la Curtea Constitutionala este pentru a se lamuri eventualele elemente de neconstitutionalitate inainte de a fi aplicata, pentru a nu exista riscul sa fie atacata dupa ce produce efecte.

”Vreau sa precizeze din start ca Guvernul a sustinut aceasta lege, a trimis un punct de vedere pozitiv, cu anumite amendamente”, a precizat premierul, subliniind ca, din punctul de vedere al Guvernului, este important ca aceasta lege sa ii vizeze pe cei carora le e pus in pericol venitul lunar din cauza ratelor la banca in urma modului cum au evoluat aceste credite, conform News.ro.

”Faptul ca am trimis la Curtea Constitutionala aceasta lege nu e pentru ca suntem impotriva ei, ci pentru ca consideram ca sunt acolo cateva elemente, asa cum a fost votata ea de Parlament - pentru ca din pacate Parlamentul nu a luat in considerare amendamentele pe care le-am propus, care din punctul nostru de vedere ar fi facut-o aplicabila - si daca nu clarificam constitutionalitatea acum, inainte de a intra in vigoare, exista riscul ca ea sa produca efecte si peste cateva luni altcineva sa o atace, o banca sau oricine altcineva poate sa o atace si atunci va crea mai multe probleme celor care asteapta sa li se rezolve problemele. Deci, vrem sa vedem daca sunt elemente de neconstitutionalitate, sa le clarificam acuma si va promit ca, in masura in care Curtea Constitutionala va da un raspuns rapid, Guvernul va lua toate masurile pentru a corecta acele lucruri in lege, in asa fel incat ea sa aiba aceasta adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme, si nu a speculatorilor”, a explicat Dacian Ciolos.

Premierul a precizat ca, din cele cateva zeci de mii de creditori in franci elvetieni, sunt 200 de creditori care au luat imprumuturi de peste 250.000 de franci, care totalizeaza peste un miliard de lei din cele cinci si ceva miliarde lei, cat au fost imprumutati.

”Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elvetian, sa traga ponoasele acum cei care intr-adevar au probleme”, a adaugat Ciolos.

”Acesta a fost motivul pentru care am trimis la Curtea Constitutionala aceasta lege si, in masura in care vom avea raspunsul rapid de la CCR, vom veni si cu masurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca aceasta lege sa fie aplicata fara riscul ca ea sa poata sa fie atacata ulterior, dupa ce isi face efectele”, a subliniat premierul.

Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la proiectul de lege adoptat de Parlament care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale. Executivul considera ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.

Surse din Guvern au precizat ca sesizarea a fost trimisa luni seara catre judecatorii Curtii Constitutionale. Liviu Iolu a confirmat, pentru News.ro, trimiterea sesizarii de neconstitutionalitate a legii.

Cabinetul Ciolos a cerut ca legea sa fie aplicata doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului.

CCR va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului privind Legea conversiei creditelor

Legea privind conversia creditelor in franci elvetieni, atacata de Guvern la Curtea Constitutionala, va fi dezbatuta pe 23 noiembrie de catre judecatorii CCR.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri