Legea de adoptare a Ordonantei de Urgenta privind plagiatele este neconstitutionala, a decis, Curtea Constitutionala, admitand sesizarile PNL si ale Guvernului.Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a anuntat decizia CCR. El a precizat ca ramane in vigoare Ordonanta de urgenta asa cum a fost adoptata de Guvern, fiind declarata neconstitutionala legea adoptata de Parlament.e la Senat.

Legea de adoptare a Ordonantei de Urgenta 4/2016 privind plagiatele este neconstitutionala, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala, admitand atat sesizarile PNL, cat si ale Guvernului, iar OUG isi va produce in continuare efectele asa cum a fost adoptata de Guvern, a anuntat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

”Curtea Constitutionala a adoptat si sesizarea grupului liberal si sesizarea Guvernului cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei 4/2016 pentru modificarea legii educatiei nationale. Am avut in vedere faptul principal ca cele doua Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului si au adoptat legea intr-o forma si intr-un continut foarte diferit decat cel care a inceput cu initiativa legislativa si diferit si de felul cum au adoptat fiecare din cele doua camere. Noi am mai dat decizii in acest sens prin care am aratat ca atunci cand se schimba substantial continutul, forma, structura, compozitia legii, nu se respecta principiul bicameralismului. Separat, am considerat si obiectia Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor art. 1 alin. 5 din Constitutie cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnica legislativa n-au fost respectate in cuprinsul acelor adaugiri si modificari care au fost facute de cele doua camere ale Parlamentului”, a spus Dorneanu, la finalul sedintei.

El a precizat ca ramane in vigoare Ordonanta de urgenta asa cum a fost adoptata de Guvern, fiind declarata neconstitutionala legea adoptata de Parlament.

Curtea Constitutionala a dezbatut miercuri doua sesizari privind OUG pe tema doctoratelor si a plagiatelor, una depusa de Guvern, iar alta de parlamentarii PNL, in care sunt ridicate probleme de constitutionalitate cu privire la modul in care legea a fost adoptata in Parlament, precum si de prevederile modificate de Legislativ fata de forma Executivului.

Contestatiile au fost depuse in luna octombrie, dupa adoptarea legii de catre Parlament. Textul OUG a fost modificat de parlamentari in doua randuri: o data dupa ce Ordonanta a ajuns in Parlament, iar a doua oara dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor doua Camere.

Liberalii au anuntat ca sesizarea lor tine de nerespectarea regulamentului la adoptarea in plen a OUG, a precizat in octombrie liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu.

Senatorii au respins, in octombrie, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”impotriva” si sase abtineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind plagiatul, fiind mentinute modificarile comisiei de invatamant, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi facuta de Senatul universitatilor, nu de ministrul Educatiei, CNATDCU ramanand o instanta de recurs.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca decizia Senatului "risca sa afecteze" verificarea impartiala a acuzatiilor in aceste cazuri si considera ca graba senatorilor de a opera modificari, fara dezbateri, este "suspecta".

"In cazurile in care exista indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate dupa criterii transparente. Decizia de astazi a Senatului risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese in ultimii ani. Este cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii educatiei, fara o discutie pe fond, intr-un moment in care toata lumea asteapta integritate si performanta", a scris presedintele, intr-un mesaj pe Facebook.

La randul sau, presedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat, acesta declarand, pentru News.ro ca a renuntat la functie in conditiile in care Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu vrea sa conduca o "institutie decorativa". "Mi-am dat demisia. Nu are rost sa raman in fruntea unei institutii decorative", a declarat Viorel Barbu, pentru News.ro.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, tot dupa votul din Senat, ca regreta decizia pe care a luat-o Parlamentul in privinta modului in care se trateaza plagiatele, dar si demisia lui Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU, despre care a afirmat ca este un profesionist care si-a dovedit verticalitatea, neutralitatea si profesionalismul in modul in care a condus aceasta institutie, afirmand ca va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar sa fie ferit de imaginea plagiatului si a imposturii in cercetare.

Forma adoptata initial de Parlament a fost criticata de presedintele Klaus Iohannis, care a retrimis proiectul la reexaminare.

Klaus Iohannis arata ca exista un "climat actual de neincredere" in procesul de analiza a sesizarilor de plagiat, insa aceasta OUG trebuie sa "contribuie la realizarea unui sistem educational si de cercetare apt sa sanctioneze si sa descurajeze frauda academica", bazat pe proceduri clare si coerente.

Presedintele afirma ca, in ceea ce priveste procedura obtinerii titlului de doctor, "aparent" aceasta este simplificata, insa "se elimina garantiile institutionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerintelor procedurale si de calitate prevazute in programul de cercetare stiintifica".

In ceea ce priveste renuntarea voluntara la titlul de doctor, asa cum a declarat, la un moment, si fostul premier Victor Ponta - acuzat de plagiat - ca intentioneaza sa faca, OUG nu "clarifica statutul lucrarii de doctorat, odata cu renuntarea autorului acesteia la titlul de doctor si nici efectele ce se vor produce in planul raporturilor de munca". "Norma poate afecta activitatea structurilor abilitate sa analizeze suspiciunile de plagiat si poate duce la imposibilitatea aplicarii legii prin simpla renuntare la titlu, structurile care pot dispune sanctiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavand baza legala pentru a actiona", spunea presedintele.

Klaus Iohannis avertiza si ca aceasta OUG, in forma modificata de Parlament, nu clarifica situatia tezelor de doctorat aflate in prezent spre analiza la CNATDCU si nici pe cea a candidatilor care au sustinut teza, insa nu li s-a acordat inca titlul prin ordin al ministrului educatiei, "motiv pentru care consideram ca se impune introducerea unor dispozitii tranzitorii".

Seful statului spunea ca OUG prevede si ca rectorul elibereaza diploma de doctor in baza hotararii senatului universitar/Prezidiului Academiei Romane de acordare a titlului de doctor, insa aceasta prevedere" este neclara", intrucat in cadrul Academiei Romane nu exista functia de rector, ceea ce ar duce la dificultati in cadrul procedurii de eliberare a diplomelor de doctor de catre aceasta institutie.

Plenul Senatului a adoptat, pe 9 mai, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat in comisia de invatamant si care prevede, in varianta noua, ca acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi facuta de Senatul universitatilor, nu de ministrul Educatiei, asa cum era prevazut in Ordonanta data de Executiv.

Cererea de reexaminare nu a fost adoptata in Camera Deputatilor din cauza lipsei cvorumului, mergand la amendare la Senat.

Sursa foto: Uber Images

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri