Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) privind legea darii in plata schimba regulile pentru romanii care intentioneaza sa dea bancii casa cumparata prin credit bancar pentru a scapa astfel de datorii. Daca pana in prezent legea dadea oricui dreptul de a da in plata, CCR introduce un nou criteriu, cel al "impreviziunii", urmand ca judecatorii sa fie cei care decid daca un debitor se incadreaza in aceasta categorie si pot, in consecinta, sa beneficieze de prevederile legii. Protectia pentru debitori va fi una minimala, a declarat Iustin Armasu, avocat senior la firma Schoenherr si Asociatii.

Scopul interventiei Curtii Constitutionale ar fi sa elimine abuzurile, astfel incat de legea darii in plata sa beneficieze doar cei care pot demonstra ca se afla in situatia de a nu-si mai putea plati ratele. Fata de situatia anterioara, dupa decizia Curtii Constitutionale debitorul se va bucura doar de o protectie minimala.

"In primul rand, in pofida asteptarilor pietei, fie ca vorbim de consumatori, fie ca vorbim de banci, decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nu a adus, cel putin in acest moment, clarificarile asteptate. Dimpotriva, apreciez ca ne aflam intr-o etapa a accentuarii controverselor", a afirmat Iustin Armasu.

Curtea Constitutionala si-a dorit ca instantele sa functioneze pe post de filtre pentru eventuale abuzuri, potrivit avocatului.

“Pana la motivarea Deciziei, pot mentiona ca, in opinia mea, Curtea Constitutionala a dorit ca indeplinirea conditiilor prevazute de legea darii in plata (Legea nr. 77/2016) sa treaca prin filtrul instantei, pentru a evita eventualele abuzuri ale partilor si pentru a nu reduce rolul judecatorului la cel al unui automat care verifica numai anumite conditii formale, extrinseci situatiei economice a debitorului", a spus avocatul.

In consecinta, debitorului ii va fi mult mai greu sa apeleze la mecanismul prevazut de legea darii in plata, aspectele juridice dezbatute in cadrul litigiului devenind mai complexe

Pana la redactarea deciziei, care ar urma sa aduca mai multa claritate, avocatul se asteapta ca un numar mare de dosare sa fie, insa, solutionate. Procesul de redactare a deciziei dureaza, de regula, cateva luni.

"Mai mult ca sigur, solutiile vor fi diferite in situatii juridice similare intrucat si interpretarile date deciziei Curtii Constitutionale (nemotivate) sunt fundamental diferite in randul specialistilor. De altfel, nici macar decizia Curtii Contitutionale, facand trimitere la teoria impreviziunii, nu cred ca a urmarit pronuntarea unor solutii identice in astfel de litigii, ci, dimpotriva, a dorit o analiza a situatiei juridice si economice a fiecarui consumator", a afirmat Iustin Armasu.

Potrivit avocatului, dublarea cursului francului elvetian, somajul si scaderea puternica a veniturilor sunt exemple de situatii care "ar putea constitui, in functie de circumstantele cauzei, situatii in care s-ar putea aplica teoria impreviziunii, indiferent de momentul incheierii contractului".

Sursa foto: Piotr Adamowicz/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri