Ministerul Sanatatii sesizeaza Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 pentru a face cercetari privind posibile fapte penale la Institutul “Ana Aslan”, constatate in urma verificarilor facut de Corpul de control, care a propus demiterea directorului medical al unitatii sanitare. Corpul de control a gasit nereguli la achizitia publica a reactivilor pentru laborator, analize medicale facute pentru persoane neasigurate, posibil rude ale angajatilor, sporuri platite ilegal, medicamente decontate fara a fi prescrise, contracte privind inchirierea de spatii unor firme si achizitia de servicii de curatenie.

In urma verificarilor facute la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan”, Corpul de control al ministrului Sanatatii a stabilit ca exista indicii privind o fraudare a procedurilor de achizitie publica in cazul reactivilor pentru laborator. Corpul de control a identificat posibilitatea ca unele caiete de sarcini sa fi fost intocmite astfel incat la procedura de achizitie sa participe o singura firma, ceeea ce a limitat accesul altor competitori, arata Ministerul Sanatatii, conform News.ro.

“Acordul cadru impunea folosirea unui singur furnizor, desi legea permite derularea de achizitii pe loturi, care ar fi avut efect reducerea semnificativa a costurilor. Astfel, in 2014, reactivii au fost fost achizitionati de la un singur furnizor, la o valoare de 7.685.512 lei. Cand achizitia a fost realizata pe loturi (in anul 2016), valoarea de achizitie a reactivilor a fost de aproape patru ori mai mica, de doar 1.976.458 lei”, potrivit raportului inspectorilor Corpului de control, care ai recomandat ca astfel de practici sa fie verificate pe mai multi ani.

De asemenea, in raport se arata ca in laboratorul de analize medicale al institutului, in perioada mai 2014 - august 2016, au fost facute analize pentru diverse persoane neasigurate, posibil rude ale salariatilor, in valoare estimata totala de 102.742 de lei.

O alta situatie descoperita de Corpul de control a fost cea a unor sporuri platite ilegal. De exemplu, postul de sef laborator analize medicale este ocupat din luna iulie 2009 cu delegatie de sase luni (reinnoita periodic) de un medic primar in anatomie patologica. Desi nu mai lucreaza in serviciul anatomie patologica, persoanei respective i-a fost pastrat sporul de 50% din salariul de baza in loc sa fie schimbat in cel de 15%, conform prevederilor legale.

Citeste si:
Trei fosti directori ai Operei Nationale, condamnati la inchisoare
Trei fosti directori ai...

“Mai mult, numirea aceasta a fost facuta ilegal pentru ca specialitatea de anatomie patologica nu este compatibila, conform legii, cu functia de sef de laborator analize medicale. Raportul impune realizarea unui control intern si recuperarea sumelor din 2009 pana la momentul controlului”, au precizat inspectorii in raport.

Echipa de control a constatat probleme si in privinta medicamentelor, fiind gasite neconcordante intre cantitatile scoase din farmacie sau policlinica si foile de observatie ale pacientilor. Exista suspiciunea ca aceste medicamente nu au fost prescrise pacientilor, dar decontate.

“Desi cantitatile nu sunt mari, situatia nu este acceptabila”, se mai arata in raport. De asemenea, echipa de control a constatat prescrierea de medicamente Gerovital in ambulatoriul de specialitate al spitalului, desi acest lucru nu este permis. In ambulatoriu exista aparatura pentru cazuri de urgenta, dar Gerovitalul nu face parte din medicatia de urgenta.

“In ambulatoriu se efectueaza doar consultatii sau analize de laborator. O explicatie venita din partea spitalului este faptul ca ar fi in derulare un proiect de cercetare inceput in anii ’60. Insa nu au fost furnizate echipei de control documente privind derularea unor studii clinice la spital si nici aprobarea pentru derularea proiectului de cercetare mai sus amintit”, au mai aratat inspectorii Corpului de control.

Citeste si:
MS a lansat licitatia pentru proiectarea Spitalului regional Cluj
A fost lansata licitatia...

Mai mult, exista si discrepante la cantitatile de medicamente raportate in bonurile de consum si foile de observatie ale pacientilor. Dintr-o cantitate de 20.000 de fiole de Gerovital achizitionate de spital, 1.430 nu se regasesc in foile de observatie.

Avand in vedere neregulile constatate, Corpul de control a solicitat managerului ca in prima sedinta de Comitet Director sa analizeze activitatea desfasurata la institut de catre farmacista sefa.

Corpul de control al ministrului Sanatatii a mai constatat ca au fost incheiate contracte fara respectarea legii pentru inchirierea de spatii catre mai multe societati comerciale. Astfel, au fost semnate cinci contracte cu mai multe firme, chiar daca Legea 95/2006 prevede ca un spatiu poate fi inchiriat de spitale numai catre alti furnizori de servicii medicale. De asemenea, nu exista acordul Ministerului Sanatatii pentru inchirierea acestor spatii conform prevederilor HG nr. 517 din 1991. Raportul Corpului de Control impune rezilierea contractelor, in conditiile legii.

Corpul de control a verificat si achizitia de servicii de curatenie si a constatat ca un contract atribuit prin licitatie publica deschisa in 2012 catre o firma a fost realizat in baza caietului de sarcini in care este prevazuta o suprafata totala pentru curatenie, igienizare, dezinfectare de 95.700 de metri patrati. Cu toate acestea, anexele caietului de sarcini indica o suprafata de 119.165 metri patrati.

Citeste si:
Chirurgul Mircea Beuran ar urma sa fie demis
Chirurgul Mircea Beuran ar...

Echipa de control recomanda inaintarea situatiei catre institutii competente pentru a analiza care sunt suprafetele pentru care nu s-a prestat in fapt niciun serviciu de curatenie, dar pentru care s-au facturat servicii cu prejudicierea bugetului spitalului.

Corpul de control a mai constatat neconcordante si la facturarea serviciilor prestate peste valoarea contractata de spital cu casa de asigurari. Concret, in situatiile financiare pe anul 2014, conducerea spitalului nu a inregistrat in bugetul de venituri si cheltuieli servicii prestate peste plafonul contractat cu Casa de Asigurari a Municipiului Bucuresti, in valoare de 72.000 de lei. Totusi, conducerea spitalului a incercat sa recupereze aceste servicii de la Casa facturand insa o suma mai mare, de peste 74.000 de lei, CASMB a refuzat sa achite contravaloarea. Potrivit raportului Corpului de control, se impune includerea acestor servicii in buget si facturarea lor corespunzatoare catre CASMB in vederea recuperarii fondurilor.

Ca urmare a acestor nereguli, Corpul de Control a recomandat revocarea din functie a directorului medical al Institutului “Ana Aslan”. Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a reconfirmat-o, joi, in functia de manager pe Silvi Ifrim, ale carei sesizari au dus la desfasurarea actiunilor de control. “Ministerul Sanatatii incurajeaza actiunile avertizorilor de integritate, deoarece in acest fel pot fi aduse la lumina si corectate disfunctionalitatile din sistemul sanitar”, a precizat sursa sursa citata.

Sursa foto: 18percentgrey / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Directorul medical al Institutului Ana Aslan a fost demis