Fostul vicepresedinte PDL Gheorghe Stefan, zis Pinalti, si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila, care controleaza compania Romsys, au depus in fata procurorilor DNA Ploiesti marturie impotriva lui Sorin Blejnar, in dosarul in care acesta este suspectat ca a pimit trei milioane de euro in schimbul interventiei sale in favoarea companiei Romsys.

Blejnar a sustinut, in fata judecatorilor care au decis arestarea sa preventiva, ca este nevinovat, spunand ca nu il cunoaste pe Berdila, fapt infirmat de insusi Berdila si de alti martori din dosar.

Potrivit motivarii la decizia de arestare preventiva emisa de Tribunalul Prahova in dosarul in care fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar este urmarit penal pentru trafic de influenta, fostul primar al orasului Piatra Neamt Gheorghe Stefan, zis Pinalti, a depus marturie in fata procurorilor DNA Ploiesti impotriva lui Blenar, scrie News.ro.

Gheorghe Stefan le-a dat procurorilor detalii despre o intalnire pe care sustine ca a avut-o in anul 2012, la Nisa, in cadrul careia Blejnar i-a spus ca si-a primit comisionul de pe urma cpontractelor primite de compania Romsys. ”Martorul G.S. (Gheorghe Stefan – n.r.) poreclit P. (Pinalti – n.r.) in declaratia data in data de 2 noiembrie 2016, a invederat faptul ca a asistat la o discutie in care martorul B. H. (Berdila Horia – n.r.) i-a spus inculpatului B.S. (Blejnar Sorin – n.r.) ca intentioneaza sa castige contracte de IT la licitatiile organizate de ANAF si ca, daca il va ajuta in acest sens, este dispus sa ii remita un procent cuprins intre 10 – 20% din valoarea contractelor castigate.

Acelasi martor declara faptul ca in vara anului 2012 s-a intalnit cu inculpatul S.B. (Sorin Blejnar – n.r.) la Nisa, care i-a spus ca si-a rezolvat problema cu martorul B.H. (Berdila Horia – n.r.) si si-a incasat comisionul”, se arata in motivarea arestarii preventive data publicitatii de Tribunalul Prahova. Conform aceluiasi document, un alt martor impotriva lui Blejnar este omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila, care controleaza compania Romsys si care i-ar fi dat lui Blejnar 20 la suta din valoarea contractelor castigate de Romsys, ca subcontractor, cu ANAF.

”Conform declaratiei martorului B.H.S., din data de 4 noiembrie 2016, in cursul anului 2011 acesta a avut o intalnire cu inculpatul B.S., la care au participat martorul G.S.si numitul C.M. In cadrul acestei discutii s-a cazut de acord ca societatea comerciala R.SRL, controlata de inculpatul B.H.S., intentioneaza sa participe la licitatiile organizate de ANAF, avind ca obiect de activitate serviciile IT, fiind dispus sa-i remita un procent de 20% din valoarea contractelor. Conform declaratiei martorului, inculpatul B.S. a fost de acord, a promis interventia pe linga subalternul S.D. si a mai precizat ca S.D. va indica catre R.SRL firma catre care urmeaza sa plateasca comisionul de 20%” mentioneaza documentul Tribunalului Prahova.

Magistratii precizeaza, de asemenea, ca din documentele depuse de DNA la dosarul cu propunerea de arestare preventiva reiese ca Romsys nu a participat direct la licitatiile pentru castigarea celor doua contracte cu o valoare de aproximativ 15 milioane de euro, intrucat Blejnar va dorit sa foloseasca ”companii paravan” la licitatie, ”pentru a nu da de banuit”, iar ulterior companiile care au castigat licitatia au subcontractat lucrarile firmei Romsys.

”Promisiunea presedintelui ANAF facuta prestatorului de servicii SC R SRL (Romsys – n.r.) Bucuresti – prin intermediul reprezentantului legal B.H.S. s-a materializat in obtinerea de catre aceasta societate a contractelor dorite, in urma subcontractarii de la castigatorii procedurilor de licitatie publica, asa cum a indicat chiar inculpatul B.S. (Blejnar Sorin - n.r.), (,,sa folosim alte companii ca si paravan, adica sa nu participe direct R. la acele proceduri de achizitie publica pentru a nu da de banuit”), cel din urma primind, impreuna cu subalternul sau S.D., comisionul de 20% promis/pretins si acceptat, prin intermediul unei firme controlate in fapt de ei, S.C. I.D. SRL Bucuresti” se arata in motivarea arestarii preventive.

Acelasi document mentioneaza, de asemenea, ca Sorin Blejnar a negat savarsirea faptelor de care este acuzat, a negat ca s-ar fi intalnit la Nisa cu Gheorghe Stefan in anul 2012, spunand ca acea intalnire a avut loc in anul 2014. ” In ceea ce priveste declaratiile sustinute de inculpatul B.S., judecatorul de drepturi si libertati constata faptul ca acesta a negat savarsirea faptelor, inclusiv anumite aspecte privind intalnirea de la Nisa, din vara anului 2012, sustinand ca aceasta intalnire a avut loc in decursul anului 2014 si s-au discutat anumite aspecte ce tineau de o convorbire telefonica din anul 2010, purtata intre martorul G. S. si inculpatul B.S., fara legatura cu cauza. In ceea ce priveste acest detaliu (al intalnirii de la Nisa), judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca este un aspect important al anchetei penale, dar eventuala contradictie nu poate fi clarificata pe deplin decat in faza cercetarii judecatoresti.

Judecatorul de drepturi si libertati retine sustinerea inculpatului, conform careia in vara anului 2012 nu avea cum sa ajunga la Nisa deoarece a fost subiectul unei masuri preventive a controlului judiciar, iar in luna iunie a anului 2012 s-ar fi aflat la Viena, dar aceasta sustinere nu poate fi apreciata drept o proba decisiva in aparare, care sa inlature intru totul sustinerea ca acesta s-a aflat la Nisa in vara anului 2012 (aceste eventuale contradictii urmeaza a fi lamurite ulterior)” precizeaza, totodata, sursa citata. In acelasi document se arata ca Sorin Blejnar a negat faptul ca il cunoaste pe omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila, insa acest lucru este infirmat de Berdila insusi, care le-a spus anchetatorilor ca il cunoaste pe fostul presedinte al ANAF, dar si pe fostul lider al PDL Gheorghe Stefan.

Luni, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Sorin Blejnar, la data faptei presedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, pentru trafic de influenta. Intrebat, la iesirea de la DNA Ploiesti, daca a primit bani de la patronul firmei Romsys, despre care surse apropiate anchetei sustin ca l-a denuntat la DNA pe fostul sef al ANAF, Blejnar a raspuns: ”Nici macar nu-l cunosc”. De asemenea, intrebat daca crede ca denuntul impotriva sa a fost facut de catre omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila, patronul firmei IT Romsys, pentru ca acesta sa-si usureze situatia juridica, Blejnar a spus: ”Da, eu zic ca da”.

Marti, Sorin Blejnar a fost prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva, judecatorii emitand mandat de arestare pe numele fostului presedinte al ANAF. Potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva al procurorilor, Sorin Blejnar a folosit cinci firme de tip fantoma, ai caror asociati sunt cu precadere cetateni arabi, pentru a scoate din banca cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mita de la o societate in favoarea careia a intervenit pentru ca aceasta sa castige doua contracte cu ANAF, sustin procurorii in referatul cu propunerea de arestare preventiva.

Procurorii DNA, care il acuza pe Sorin Blejnar de trafic de influenta sustin ca, dupa ce a primit de la o firma care a incheiat doua contracte cu ANAF suma de 13.172.520 lei, reprezentand peste 20 la suta din valoarea celor doua contracte, Blejnar a folosit mai multe firme fantoma care au facut tranzactii de tip evazionist, pentru a scoate banii din banca. Documentul citat precizeaza ca fostul presedinte al ANAF a intervenit pentru ca o firma sa primeasca, in octombrie 2011, doua contracte cu institutia pe care Blejnar o conducea, respectiv un contract cu valoarea de 36.297.280 lei din care Blejnar ar fi primit 7.266.400 lei si un contract cu valoarea de 28.066.780 lei din care fostul sef al ANAF ar fi primit suma de 5.906.120 lei.

Sursa foto: Marian Weyo / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri