Procurorii Parchetului instantei supreme fac, 21 de perchezitii intr-un dosar de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata privind acordarea titlurilor de revolutionar. Procurorii spun ca o mare parte din cele 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de “Luptator cu rol determinant in Revolutie” nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru Revolutionari fiind "urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului", conform News.ro.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica fac cercetari intr-un dosar penal privind infractiunile de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Astfel, politisti din I.G.P.R.- Directia de Investigatii Criminale, Directia Generala de Politie a Bucuresti, I.P.J. Ilfov, I.P.J. Brasov, I.P.J. Bistrita Nasaud, I.P.J. Caras Severin si I.P.J. Vrancea fac 21 de perchezitii domiciliare, atat la locuintele persoanelor vizate, cat si la sediile unor institutii publice.

Procurorii spun ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 95/2014 a fost modificata si completata Legea 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, in sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari, si anume "Luptator cu Rol Determinant” - atribuit celor care in perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.

Aceasta modificare legislativa a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii in acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD si Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de "Luptator cu rol determinant” in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente.

Totodata, procurorii au stabilit ca mai multe persoane interesate sa obtina calitatea de “Luptator cu rol determinant in Revolutie” au promis, oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca aceste acte contrar acestor indatoriri.

"De asemenea, exista date ca o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de “Luptator cu rol determinant in Revolutie” nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea pozitiva a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR sau in urma contestatiilor depuse la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD fiind urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului", mai spun procurorii.

Persoanele din categoria “Luptator cu rol determinant in Revolutie” beneficiaza de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari, in sensul ca au primit, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pe langa drepturile acordate celorlalte categorii de revolutionari, o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa foto: Shutterstock/Anton Prado PHOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri