Romania se afla pentru al treilea an consecutiv pe primul loc in topul regional al modificarilor legislative, cu peste un sfert (299 legi) din totalul de 1.098 legi adoptate intre 1 august 2015 – 1 august 2016 in sase tari din Europa Centrala si de Est. Cresterea este insa destul de redusa in Romania, de la 290 de legi adoptate in anul precedent. Jumatate din aceste legi au afectat mediul de business, cel mai puternic in sectoarele financiar si servicii, in timp ce IT&C, industria si sectorul energetic au scapat cel mai ieftin.

In regiune, clasamentul ramane neschimbat fata de anul anterior, cu Polonia (227 de legi) pe locul al doilea, urmata de Ungaria (186 de legi), arata raportul Grayling AcTrend 2016. Comparativ cu anul trecut, rezultatele cercetarii arata o crestere moderata, de doar 5,5% a numarului de legi adoptate la nivel regional, respectiv 1.098 de modificari legislative adoptate in decursul celor 12 luni, fata de 1.041 in perioada 1 august 2014 - 1 august 2015.

Aproape jumatate (483) dintre cele 1.098 de legi adoptate au un impact direct asupra afacerilor, in timp ce mai mult de o treime afecteaza mediul de afaceri in general (37%). Dintre modificarile legislative specifice anumitor sectoare, cel mai mare numar de legi adoptate vizeaza sectorul financiar (17%), pe cel al serviciilor (12%) si agricultura (11%). Sectoarele mai putin afectate au fost IT&C, industria si sectorul energetic.

Trei sferturi dintre modificarile legislative legate de mediul de afaceri (75%) au fost initiate de Guvern, in timp ce numai un sfert (24%) au fost initiate de parlamentari. Anul acesta, cei mai productivi parlamentari au fost cei din Polonia (43%), Romania (27%), Bulgaria (25%) si Ungaria (22%). Numarul proiectelor legislative ale parlamentarilor romani a crescut pentru al doilea an consecutiv. Ca si in Polonia, motivul principal al cresterii a fost apropiata incheiere a mandatului actualului Parlament.

De asemenea, in Romania, potrivit noii legi electorale, numarul parlamentarilor va fi mai redus in urmatorul legislativ, ceea ce i-a determinat pe alesii actuali sa isi intensifice activitatea legislativa pentru a-si asigura locuri eligibile pe lista electorala a partidelor pentru care candideaza.

Dintre legile cu impact direct asupra afacerilor, 18,8% au fost adoptate prin procedura extraordinara. Ca si in anul 2015, aceasta a fost cea mai comuna procedura, mai ales in Romania, unde peste jumatate (52%) dintre initiativele legislative au fost adoptate de Guvern prin intermediul ordonantelor de urgenta. O situatie complet diferita s-a inregistrat in Slovacia si in Cehia, unde anul acesta toate legile au fost adoptate prin procedura standard.

Aproape jumatate dintre legile adoptate au atras o atentie semnificativa din partea mass media, reflectarea acestora in presa fiind cu 15% mai mare fata de anul trecut. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Slovacia (39%) si Romania (20%). In Romania, ultimul an de mandat al actualului legislativ a adus modificari legislative importante, cu impact semnificativ pentru societate si mediul de afaceri.

"Parlamentele din cele sase tari din Europa Centrala si de Est analizate continua sa fie foarte active pe partea legislativa. Pe parcursul celor trei ani de cand realizam raportul, parlamentarii din Romania, Polonia si Ungaria au fost cei mai activi: 68% dintre legile care au primit votul Parlamentului in aceasta regiune au fost adoptate in cele trei tari. Pentru viitor, ne asteptam la fluctuatii in procesul legislativ mai ales in Romania si in Cehia, unde vor avea loc alegeri in perioada urmatoare", a declarat Gergely Abraham, director al grupului "Public Affairs Practice ECE" in cadrul Grayling.

Raportul AcTrend a analizat legile adoptate intre 1 august 2015 – 1 august 2016 in sase tari din Europa Centrala si de Est: Bulgaria, Polonia, Cehia, Romania, Slovacia si Ungaria.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri