Proiectul de lege privind vanzarea terenurilor, care stabileste suprafetele ce vor putea fi achizitionate, a fost definitivat, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-un interviu acordat News.ro, in care a anuntat decizia de a impune o limita de 500 de hectare pentru persoanele juridice si de 150 de hectare in cazul persoanelor fizice.

“Am decis in final sa reducem la 500 de hectare pentru persoanele juridice si 150 de hectare pentru persoanele fizice. Asa va iesi legea din minister in perioada urmatoare si o vom duce la avizat la celelalte ministere, iar urmatorul parlament va trebui sa adopte legea respectiva”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, conform News.ro.

El a explicat si conditiile in care un cetatean poate cumpara o suprafata mare de teren in Romania: “Un cumparator de teren nu poate achizitiona decat daca are domiciliul stabilit in Romania, daca este de cel putin cinci ani fermier, iar 75% din veniturile sale provin din agricultura”. Potrivit ministrului, exceptie vor face tinerii: “Fara tineri nu vom mai avea productie alimentara in lume. Si Romania se confrunta cu aceasta problema: plecarea tinerilor din mediul rural. Situatie este extrem de grava si trebuie sa facem orice pentru a atrage tinerii in acest sens".

Intrebat daca aceasta lege nu ar favoriza fermierii romani in procesul de achizitie a terenurilor agricole, Irimescu a spus ca nu face nicio discriminare intre romani si straini. “Legea nu face nicio discriminare intre romani si straini. Toti cetatenii europeni care indeplinesc conditiile pe care le indeplinesc si romanii pot cumpara terenuri agricole in Romania”, a completat Irimescu.

In opinia ministrului, este usor de cumparat teren agricol in Romania, deoarece pretul unui hectar de pamant in Romania porneste de la 2.000 de euro si poate ajunge la 9.000-10.000 de euro in vestul tarii, spre deosebire de Belgia sau Olanda, unde costul unui hectar de pamant este de 50.000 de euro.

Ministerul Agriculturii anunta la finalul lunii iunie ca vrea sa inaspreasca regulile pe care trebuie sa le indeplineasca strainii pentru a cumpara terenuri agricole in Romania, insa va tine cont si de regulile comunitare, pentru a nu risca intrarea intr-o procedura de infringement, precum Bulgaria.

Sursa foto: Shutterstock/Artazum

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri