Fostul primar din Medias, viceprimarul si consilierii din fostul CL au fost achitati, vineri, in procesul in care erau judecati pentru abuz in serviciu si conflict de interese intr-un dosar legat de majorarea capitalului social al unei societati aflate in subordinea institutiei, precum si de preluarea intregului pachet de actiuni la aceasta, prejudiciind bugetul local. Decizia Tribunalului Sibiu nu este definitiva.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de reprezentantii Tribunalului Sibiu, magistratii s-au pronuntat in dosarul care ii viza pe fosul primar din municipiul Medias Teodor Neamtu, pe fostul viceprimar George Petrescu, dar si pe majoritatea consilierilor din fostul Consiliu Local din oras.

”Prin hotararea pronuntata, in baza art. 396 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p., instanta achita inculpatii”, se arata in decizia instantei, scrie News.ro.

Toti au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu si conflict de interese, in data de 15 septembrie, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. In acelasi dosar a fost achitat si Ioan Serban, presedinte si actionar majoritar al Asociatiei GOSCOM. Magistratii au decis insa sa pastreze sechestrele asiguratorii puse pe bunurile celor cercetati ”pana la ramanerea definitiva a sentintei”. Hotararea Tribunalului Sibiu poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la comunicare la Curtea de Apel Alba-Iulia.

Potrvit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie din 2014, ”in perioada 2012-2013, reprezentantii S.C. Gospodaria Comunala S.A. au notificat in repetate randuri Consiliul Local Medias despre situatia economica dificila in care se afla societatea, ajunsa in imposibilitate de a-si plati furnizorii, angajatii si datoriile fata de bugetul de stat. Prin adresa oficiala, reprezentantii societatii au atras atentia ca aceasta situatie este cauzata, in mare parte, de Consiliul Local Medias care nu a putut asigura volumul de lucrari stabilit prin contract. In perioada respectiva actionar majoritar la S.C. Gospodaria Comunala S.A. era Consiliul Local Medias si Asociatia GOSCOM, care detinea 19,22% actiuni.

La data de 31 octombrie 2012, in calitate de consilieri locali, inculpatii Balazs Bela Atila, Ciolpan Vasile, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lata Ilie, Lazaroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Nagy Pavel, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Patrui Eleonora, Petrescu George Stelian, Plopeanu Teodor, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea, Toma Cosmin Lucian si-au exprimat votul in favoarea adoptarii hotararii nr. 250/2012, prin care s-a decis participarea Consiliul Local Medias cu suma de 3.000.000 lei la majorarea capitalului social al SC Gospodaria Comunala SA”. Intr-o sedinta din data de 25 octombrie 2013, mai multi dintre consilierii inclupati in acest dosar au decis cumpararea pachetului detinut de Asociatia GOSCOM, cu toate ca CL avea majoritate in actionariatul SC Gospodaria Comunala SA.

”In acelasi context, in sedinta din data de 25 noiembrie 2013, in calitate de consilieri locali, inculpatii Balazs Bela Atila, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lata Ilie, Lazaroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Orozs Csaba, Petrescu George Stelian, Plopeanu Teodor, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea, Toma Cosmin Lucian, Marian Victor Cristian au decis achizitionarea pachetului de 19,22% apartinand Asociatiei GOSCOM, contra sumei de 696.034 lei. Aceasta, in pofida faptului ca, deja, Consiliul detinea o majoritate confortabila in actionariatul societatii, iar cumpararea actiunilor nu aducea niciun beneficiu”, se arata in comunicatul DNA din 2014. Potrivit anchetatorilor, primarul de atunci al municipiului Medias Teodor Neamtu a ajutat la adoptarea hotararilor prin care Consiliul Local a devenit unic actionar al societatii, in ciuda faptului ca in acest fel a creat ”o paguba bugetului comunitatii locale”.

”In ambele cazuri, inculpatul Neamtu Teodor, in calitate de primar, a inlesnit si ajutat prin demersurile intreprinse, la adoptarea de catre consilierii locali a celor doua hotarari, prin care Consiliul Local Medias a devenit unic actionar al SC Gospodaria Comunala SA, cu toate ca avea reprezentarea faptului ca prin aceasta operatiune se creeaza o paguba bugetului comunitatii locale, corelativ cu obtinerea folosului reprezentat de pretul cesiunii in favoarea Asociatiei GOSCOM”, se mai arata in comunicatul DNA. Dupa ce s-a facut cesiunea, Ioan Serban, in calitate de presedinte si actionar majoritar al Asociatiei GOSCOM, a facut un transfer bancar de 597.193,21 lei din contul Asociatiei alimentat de catre Consiliul Local Medias, in contul sau de economii. Inculpatii au fost trimisi in judecatain acest dosar, de catre procurorii DNA Alba Iulia, in 15 septembrie 2014.

Sursa foto: Bignai / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri