Fostul director din ANAF Dan Stroe, care este suspect in dosarul de trafic de influenta al lui Sorin Blejnar si care nu fusese gasit pentru a fi audiat in urma cu o luna, a fost identificat si audiat de catre procurorii DNA, el fiind pus sub control judiciar cu interdictia de a parasi tara.

Procurorii DNA Ploiesti care instrumenteaza dosarul de coruptie in care este arestat preventiv fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar l-au identificat pe Dan Stroe, fost director in ANAF, in urma cu doua saptamani si au dispus fata de acesta masura controlului judiciar cu interdictia de a parasi tara, au declarat, marti, surse judiciare, conform News.ro.

In 7 noiembrie, atunci cand DNA a inceput audierile in dosarul de coruptie al lui Sorin Blejnar, procurorii l-au cautat si pe Dan Stroe pentru a-l audia, insa acesta nu a fost gasit. DNA Ploiesti cerceteaza modalitatea de atribuire a doua contracte de informatizare in valoare de 15 milioane de euro, al caror beneficiar a fost ANAF, contracte din care fostul presedinte al institutiei Sorin Blejnar ar fi primit 20 la suta si in atribuirea carora a fost implicat si Dan Stroe, fost director al Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

La momentul arestarii preventive a lui Sorin Blejnar, procurorii nu au cerut arestarea preventiva a lui Dan Stroe si nici nu au dispus alta masura preventiva fata de acesta, intrucat el nu a putut fi gasit.

Conform unor surse judiciare, Sorin Blejnar ar fi intrat in legatura cu reprezentantul companiei de la care a primit mita trei milioane de euro prin intermediul lui Dan Stroe. ”Conform acuzatiilor prezentate de catre organul de urmarire penala, in anul 2011, suspectul S.D., in calitate de director al Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a pretins de la reprezentantii societatii comerciale R. SRL Bucuresti, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu si anume in schimbul incheierii unor contracte de furnizare produse si servicii IT, urmare derularii a doua proceduri de achizitie organizate de respectiva institutie publica, un procent de 20% din valoarea acelor contracte, respectiv nr. 1106240/20.10.2011 si nr. 1106398/28.10.2011 pe care le-a si semnat, si a primit astfel, pentru sine si pentru inculpatul S.B., in perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, suma totala de 13.172.520 lei, transferata de societatea R. SRL Bucuresti (subcontractorul societatilor castigatoare) in contul unei societati cu comportament tip "fantoma” controlata de suspect - societatea I. D. SRL Bucuresti, in baza unor contracte fictive de prestari servicii informatice incheiate intre cele doua firme”, se arata in motiovarea arestarii preventive a lui Blejnar.

In documentul instantei se mai arata ca intre Dan Stroe si seful sau de la acea vreme Sorin Blejnar ar fi existat mai mult decat relatii profeionale, ”intre cei doi existand si o anume relatie in afara raporturilor de serviciu (dupa cum chiar inculpatul B.S. a recunoscut)”. Totodata, sursa citata precizeaza ca, in fata completului de judecata de la Tribunalul Prahova, Sorin Blejnar a incercat sa se apere spunand ca nu exista dovada conform careia el l-a influentat pe Dan Stroe sa actioneze in favoarea unei anumite firme si ca acesta ar fi putut actiona singur.

”Judecatorul de drepturi si libertati va respinge apararea inculpatului, in sensul ca infractiunea de care este acuzat inculpatul nu ar indeplini elementele de tipicitate ale infractiunii de trafic de influenta intrucit nu s-a putut dovedi care era influenta inculpatului B.S. asupra suspectului S.D. iar din modalitatea in care suspectul S.D. a savarsit infractiunea de luare de mita ar rezulta faptul ca acesta a actionat in mod independent, nefiind astfel nevoie de interventiile inculpatului B.S.. Infractiunea de trafic de influenta s-a realizat in modalitatea acceptarii promisiunii de a primi un comision in valoare de 20% din valoarea contractului, iar suspectul S.D. era subordonat in mod direct inculpatului B.S.” se mai arata in motivarea arestarii preventive a lui Sorin Blejnar.

Conform sursei citate, Dan Stroe, prin prisma functiei detinute si a atributiilor de serviciu, urma sa gestioneze procedurile de atribuire a contractelor de informatizare a ANAF. Acesta nu este primul dosar penal in care apare numele fostului director din ANAF. In anul 2012, numele lui Dan Stroe a aparut intr-un dosar in care procurorii DIICOT cercetau fapte de evaziune fiscala comise de catre membrii clanului interlop ”Butoane”, ai carui membri sunt suspectati ca au derulat operatiuni de import sau achizitii/livrari intracomunitare de bunuri, fara a inregistra in documentele contabile operatiunile realizate, dar si ca au inregistrat operatiuni nereale, in scopul obtinerii rambursarii ilegale de TVA.

Sursa foto: Shutterstock/Billion Photos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri