Piata muncii resimte tot mai puternic presiunile plecarii unui numar mare de romani in tari din vestul Europei, iar solutia care se prefigureaza pentru a compensa acest gol si pentru a asigura forta de munca necesara sustinerii unei populatii de aproape 20 de milioane este importul de forta de munca din tari unde nivelul de trai si salariile sunt inferioare celor din Romania, afirma Jan Glas, managing partner al TPA Romania, companie de consultanta fiscala, contabilitate si servicii de audit.

"Cand vorbesc cu un investitor (interesat de Romania, n.r.) pe punctele 1, 2 si 3 pe lista nu se afla infrastructura, sunt oamenii. Unde sunt cei 5, 6, 7 milioane de oameni care nu sunt in nicio statistica. Nu sunt someri, nu sunt pensionari, nu sunt studenti. Sunt la tara, cu o vaca, un porc, poate doi porci, si doua hectare de teren", a declarat seful TPA Romania pentru wall-street.ro.

Aducerea acestor persoane in multe cazuri la primul loc de munca ar fi, insa, un proces cu sanse destul de mici de reusita.

"Cred ca incet-incet trebuie sa uiti de o mare parte din ei. Va fi greu ca cineva care are 40 de ani, nu a lucrat niciodata de la 8:00 la 16:00 intr-o fabrica si este obisnuit sa faca acesta economie de troc la sat … Sper ca o mica parte dintre cei plecati in strainatate se vor intoarce la un moment dat. Sunt 3 milioane (de romani plecati, n.r.), daca 10% se intorc sunt 300.000. Pe plan de piata privata 300.000 semnifica proape 10% (din angajatii actuali, n.r.)", a spus consultantul.

Citeste despre planurile de afaceri ale TPA Romania in Wall-Street Pro.

Solutia la problema Romaniei - muncitori din Ucraina si Uzbekistan

"Sunt trei posibilitati. Ii activezi pe cei care sunt aici si nu au lucrat niciodata, dar este foarte greu sa ii scoti pentru ca au si o varsta. Doi: din acei trei milioane sa luam o parte inapoi. Greu pentru ca sunt obisnuiti cu peste 1.000 de euro, sunt, de exemplu, si abosolventi de medicina … A treia optiune si probabil cea mai logica este sa importam noi. Si de unde? Importam noi nemti, belgieni si francezi? Nu cred. Vom importa noi sirieni? Sa nu auzim, ca aoleu vin cu moscheea … Importul va fi o optiune si atunci trebuie sa importam toata Moldova, din Ucraina, Turcia … (…) Ucraina ar fi fantastic, Republica Moldova inteleg ca s-a cam golit", a spus Jan Glas.

Provocarea nu va fi sa se aduca un numar mare de oameni care sa munceasca, ci integrarea acestora in societate. Astfel, Romania ar putea ajunge, la fel ca alte tari europene, sa aiba un procentaj de 10-15% din totalul populatiei persoane venite din alte tari.

"Sunt convins ca daca te duci in Ucraina, Iran, ‘stan countries (tarile din Asia Centrala, n.r.) si zici Romania cauta 200.000 de munictori, vor veni. (…) Cati romani s-au dus pentru munca de baza in Israel sau Cipru, unde nu castigau fenomenal, castigau mai bine decat aici. Sunt convins ca daca romanul a facut asta, noi putem gasi oameni in alte tari dispusi sa munceasca pentru 400, 500, 600 de euro, 700 de euro, care este mai mult decat au la ei. Este mai putin decat in Belgia sau in Germania", afirma seful TPA Romania.

Poti sa tii acesti oameni in Romania sau pleaca si ei in Vest?

"Cei care acum 40 de ani au fost adusi sa lucreze in minele din Belgia au fost oameni simpli, adusi sa lucreze pe un banut pentru care belgianul nu mai era dispus sa lucreze. Nu au fost aventurieri. Oamenii mai oportunisti si cu spirit de aventura sunt deja aici", a spus el.

Romania poate fi o destinatie atractiva pentru forta de munca din tari instabile si cu un nivel mai scazut de trai.

"Oamenii (ar veni, n.r.) pentru un trai stabil, nu fantastic dar stabil, intr-o tara care creste si are potential. Totul depinde de salarii, iar anul acesta au crescut cu 15%. Salariile nu se vor dubla intr-un an, pentru ca nu asa este sistemul. Daca anual se vede o crestere, dureaza putin", a adaugat Jan Glas.

Romania inregistreaza o rata foarte rapida de scadere a populatiei, principalul motiv fiind acela al plecarii mai multor milioane de romani in tari din Europa de Vest. Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, populatia Romaniei ar urma sa-si continue declinul si sa ajunga in 2050 la aproximativ 15 milioane.

"Daca 10% din cati au plecat s-ar intoarce am avea 300.000, hai sa mai importam 300.000 si avem 600.000, o crestere cu aproape 15% a activului care munceste in Romania si pentru care se vor plati taxe, bani cu care vom plati doctorii si sistemul de educatie", a declarat seful TPA Romania.

Jan Glas este stabilit de aproape 20 de ani in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri