Membrii Baroului Dolj au suspendat dreptul fostei sefe a DIICOT, Alina Bica, de a profesa ca avocat, decizia fiind luata, ca urmare a condamnarii acesteia la patru ani de inchisoare.

Conducerea Baroului Dolj a introdus pe ordinea de zi a sedintei Consilului acest subiect dupa ce fosta sefa a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a fost condamnata de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea infractorului, conform News.ro.

”Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului din 8 decembrie s-a aflat si suspendarea dreptului doamnei Bica Alina de a mai exercita profesia de avocat, iar in urma votului s-a apreciat ca sunt indeplinite conditiile art. 50 din Statut, dispunandu-se in consecinta suspendarea”, a declarat Lucian Bernard Sauleanu, decanul Baroului Dolj. In primavara, Alina Bica a solicitat transferul din Baroul Dolj in cel din Capitala dupa ce avocatii din Craiova au mai luat in calcul suspendarea dreptului de a mai profesa in avocatura, insa Baroul Bucuresti a respins cererea Alinei Bica.

Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnata, in 29 noiembrie, de instanta suprema, la patru ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea faptuitorului, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat, decizia nefiind definitiva. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus achitarea Alinei Bica pentru doua fapte de abuz in serviciu si o fapta de favorizare a faptuitorului, respectiv a lui Adriean Videanu, dar au condamnat-o la patru ani de inchisoare cu executare pentru o alta fapta de favorizare a faptuitorului, repectiv a lui Ovidiu Tender.

Din pedeapsa Alinei Bica va fi scazuta perioada in care fosta sefa a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a stat in arest preventiv, respectiv din ianuarie pana in iunie 2015. Instanta suprema l-a achitat pe Adriean Videanu pentru complicitate la abuz in serviciu. In dosarul cunoscut sub numele "Bica 2", fosta sefa a DIICOT este acuzata de procurorii DNA de favorizarea fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, in dosarul Romgaz-Interagro, si a omului de afaceri Ovidiu Tender in dosarul Rafo-Carom, precum si de abuz in serviciu.

Dosarul a ajuns la ICCJ in iunie 2015, judecarea a inceput in septembrie 2015 si s-a incheiat dupa 15 termene, in 23 noiembrie 2016. La ultimul termen de judecata, procurorii DNA au cerut condamnarea Alinei Bica si a lui Adriean Videanu la pedepse cu executare orientate spre maximum, in vreme ce aparatorii au aratat ca probele nu demonstreaza acuzatiile DNA si au cerut achitarea clientilor lor.

In rechizitoriu, procurorii sustin ca in 24 septembrie 2013, intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT - Structura Centrala, procurorul de caz a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui numar de 80 actiuni, detinute la o firma de catre Adriean Videanu. "La data de 25 februarie 2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanta, cu incalcarea prevederilor legale de competenta (...) admiterea solicitarii inculpatului Videanu Adriean si a ridicat sechestrul asigurator", mai arata anchetatorii.

Procurorii sustin ca, la cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Adriean Videanu ar fi depus inscrisuri din care ar fi rezultat, in mod fals, ca nu mai detinea actiunile respective din august 2012.

Sursa foto: Shutterstock/Zolnierek

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri