Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis in judecata de catre DNA, in dosarul in care a fost arestat preventiv si este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, in 2011, in favoarea unei firme pentru ca aceasta sa castige contracte cu ANAF, Blejnar fiind suspectat ca a primit 20% din valoarea acestora, respectiv aproape 13 milioane de lei.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Ploiesti au dispus vineri trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Sorin Blejnar, la data faptei presedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, pentru trafic de influenta, conform News.ro.

Procurorii arata ca, ”in cursul anului 2011, in contextul initierii unor proceduri de achizitii publice la nivelul ANAF, inculpatul Blejnar Sorin, in calitatea mai sus mentionata, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi incheiate la nivelul institutiei publice respective”.

In schimbul banilor, Blejnar ”si-a exercitat influenta” asupra unui subaltern care s-a ocupat de atribuirea contractelor astfel incat acestea sa fie obtinute de catre firma omului de afaceri, conform anchetatorilor. Astfel, in perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012 Sorin Blejnar si celalalt functionar implicat au primit suma totala de 13.172.520 de lei, printr-o firma ”fantoma” controlata de acestia cu care societatea omului de afaceri a incheiat mai multe contracte fictive, mai spun procurorii DNA.

Din aceasta suma, lui Blejnar i-au revenit 12.513.894 de lei. In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin lui Sorin Blejnar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. Procurorii mai noteaza ca, ”fata de o alta persoana, functionar ANAF cauza a fost disjunsa”.

Sorin Blejnar a fost arestat preventiv in 8 noiembrie, de catre magistratii Tribunalului Prahova, dupa cateva ore de deliberari, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, in 2011, in favoarea unei firme pentru ca aceasta sa castige contracte cu ANAF. Mandatul sau de arestare a fost prelungit apoi in data de 7 decembrie.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva al procurorilor, Sorin Blejnar a folosit cinci firme de tip fantoma, ai caror asociati sunt cu precadere cetateni arabi, pentru a scoate din banca cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mita de la o societate in favoarea careia a intervenit pentru ca aceasta sa castige doua contracte cu ANAF. Blejnar a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat (in forma sprijinirii), in iulie 2014.

Sursa foto: Shutterstock/Africa Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri