Curtea de Apel Bucuresti a inlocuit, marti, masura arestului la domiciliu cu controlul judiciar pentru medicul Gheorghe Burnei, dar i-a interzis sa profeseze la Spitalul “Marie Curie” si sa paraseasca tara, decizia fiind definitiva.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis contestatia formulata de Gheorghe Burnei si au dispus ca medicul sa fie cercetat sub control judiciar in dosarul in care este acuzat de 15 fapte de luare de mita. Instanta a dispus ca, in perioada controlului judiciar, Gheorghe Burnei sa nu exercite profesia sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit faptele, respectiv in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta de Copii “Marie Curie”, conform News.ro.

Gheorghe Burnei are interdictie sa paraseasca tara si este obligat sa se prezinte la Politia Sectorului 4 in zilele stabilite prin programul de supraveghere. De asemenea, Burnei este obligat sa mearga la Parchetul Tribunalului Bucuresti si la instanta ori de cate ori este chemat, dar si sa anunte daca isi schimba locuinta.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva. Medicul Gheorghe Burnei a fost retinut pe 10 decembrie de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, care au cerut instantei arestarea preventiva a acestuia pentru 15 fapte de luare de mita. Tribunalul Bucuresti a respins, in 11 decembrie, arestarea preventiva a lui Burnei, medicul fiind plasat atunci in arest la domiciliu. Anchetatorii au cerut arestarea preventiva a lui Burnei pentru ca medicul, “prin activitatea defectuoasa pe care o exercita, prezinta un pericol concret pentru starea de sanatate sau chiar pentru viata pacientilor sai minori”.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au aratat, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca, in perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins si a primit de 15 ori mita de la parintii unor copii internati la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia intre 50 de lei si 1.350 de euro.

Anchetatorii sustin ca Gheorghe Burnei ii obliga pe parintii copiilor operati de el sa cumpere proteze de la firma Argonmed, care in schimb ii platea vacantele cu familia in strainatate si deplasarile la congrese. Burnei folosea atat proteze omologate, cat si dispozitive medicale pe care le folosea in experimente pe copii, ce erau confectionate artizanal de cunostinte ale medicului de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii, potrivit procurorilor. "In categoria experimentelor pe copii sunt incluse si interventiile chirurgicale efectuate cu oase de vita fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii in referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care ii opera tesut osos si ligamente, fara a cere acordul parintilor, si le tinea in congelatorul unui frigider din unitatea sanitara, in care erau pastrate alimente si bauturi alcoolice. Tesuturile, desi au fost pastrate in conditii improprii si nu au fost verificate bacteriologic si viral, au fost transplantate altor copii, iar cele gasite la perchezitii urmau sa fie folosite la alte interventii chirurgicale.

Din datele existente pana in prezent in dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi facut experimente pe copii in peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare. Conform anchetatorilor, exista indicii ca Gheorghe Burnei ar fi savarsit infractiuni contra vietii si integritatii corporale sau sanatatii, in care victimele sunt minori aflati anterior intr-o stare de sanatate precara, “stare pe care inculpatul prin actiunile sale intentionate a agravat-o”.

“Avem in vedere numeroasele declaratii ale parintilor copiilor care au suferit interventii chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii carora starea de sanatate li s-a inrautatit considerabil in urma interventiilor inculpatului. Au rezultat cazuri in care copii cu activitate fizica anterioara intalnirii cu Burnei Gheorghe specifica varstei au involuat pana la mobilitate sporadica, dificila si chiar pana la paralizie. Faptele savarsite de inculpatul Burnei Gheorghe impotriva interesului copiilor pusi in grija sa de catre parinti sunt cu atat mai grave cu cat este pozitia sa profesionala mai ridicata”, au aratat procurorii.

Anchetatorii au pus sechestru pe o parte din averea medicului Gheorghe Burnei, la o saptamana dupa ce a fost pus sub acuzare, potrivit unor surse judiciare. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au primit, in ultimele zile, zeci de noi plangeri de la parinti ai unor copii operati de medicul Gheorghe Burnei, unele dintre sesizari fiind facute la linia verde a Directiei Generale Anticoruptie, au declarat luni, pentru News.ro, surse judiciare.

“Sunt cateva zeci de persoane care au sunat la linia verde a DGA de prevenire a faptelor de coruptie sau la numarul de urgenta 112, iar unii au trimis mesaje pe adresa Parchetului. Lumea a inceput sa vorbeasca. Toate aceste sesizari urmeaza a fi verificate cu atentie in perioada urmatoare”, au spus sursele citate. Anchetatorii au audiat pana in prezent 20 de parinti ai caror copii au fost operati de chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, dar si colegi ai medicului, potrivit acelorasi surse.

In urma cu cinci zile erau inregistrate la Parchet alte 48 de reclamatii care il vizeaza pe medicul Gheorghe Burnei. In urma acestor plangeri, procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au facut, in 14 decembrie, noi perchezitii la Spitalul “Marie Curie”, de unde au luat mii de foi de observatii, radiografii si dispozitive medicale care au legatura cu aceste cazuri.

Corpul de control al Ministerului Sanatatii a inceput, in 14 decembrie, verificarile la Spitalul "Marie Curie”, iar Colegiul Medicilor Bucuresti s-a autosesizat in cazul lui Gheorghe Burnei, dar va incepe investigatia in legatura cu eventuale incalcari ale codului de deontologie medicala dupa finalizarea anchetei penale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri