Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pentru Sebastian Ghita, inlocuind controlul judiciar pe cautiune, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova.

Cei trei judecatori din complet - Maricela Cobzariu, Daniel Gradinaru si Cristina Rotaru Radu - au admis cererea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Prahova si au inlocuit controlul judiciar pe cautiune cu arestarea preventiva, conform News.ro.

Mandatul de arestare va fi emis in lipsa, pentru ca Sebastian Ghita este disparut din 21 decembrie 2016, si va fi pus in executare imediat dupa ce fostul deputat va fi gasit, intrucat decizia nu este definitiva, dar este executorie. In baza acestui mandat de arestare preventiva, Sebastain Ghita poate fi dat in urmarire nationala si internationala.

Decizia de arestare preventiva poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va pronunta o solutie definitiva in aceasta cauza. In cazul in care decizia de arestare preventiva va fi mentinuta de Completul de cinci judecatori, Ghita ar putea pierde cautiunea de 60 milioane de lei, depusa cand a fost luata masura controlului judiciar, ca o garantie ca acesta va respecta obligatiile care ii revin in cadrul masurii preventive. DNA a cerut joi instantei supreme inlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventiva in lipsa pentru Sebastian Ghita, aratand ca sunt indeplinite toate conditiile, a dovedit rea-credinta, nu s-a prezentat in fata instantie, si-a premedit fuga si se sustrage de la judecata.

Avocatul lui Ghita a spus ca DNA trebuie sa demonstreze ca fostul deputat a dat dovada de rea-credita ca nu s-a prezentat la Politie si la ICCJ, iar in prezent nu sunt date ca a plecat din tara, motiv pentru nu ar fi indeplinite conditiile pentru a se dispune arestarea preventive. Fostul deputat Sebastian Ghita este cautat din 21 decembrie 2016, dupa ce a fost chemat la DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair in Romania, si nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Sebastian Ghita nu avea dreptul sa plece din tara fara acceptul procurorilor, intrucat este sub control judiciar, masura preventiva luata in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie alaturi de fosti sefi din Parchet si Politie din judetul Prahova. Ultima data, Sebastian Ghita s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar pe 19 decembrie 2016.

Instanta suprema a respins, in 27 decembrie, cererea DNA Ploiesti de emitere a unui mandat de arestare preventiva in lipsa a fostului deputat Sebastian Ghita si a mentinut masura controlului judiciar pe cautiune, cu interdictia de a parasi tara in dosarul in care acesta este cercetat sub control judiciar. Un complet de trei judecatori de la instanta suprema decisese, in 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghita sa ii fie ridicata interdictia de parasire a tarii, una dintre obligatiile din cadrul controlului judiciar pe cautiune.

De la disparitia sa, din 21 decembrie, Sebastian Ghita a avut patru aparitii la Romania TV, postul de televiziune pe care il controleaza, in care a lansat acuzatii la adresa procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). El a prezentat, marti seara, o inregistrare audio in care Traian Basescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocand si numele judecatoarei Camelia Bogdan, dar si pe cele ale procurorului sef al DNA Codruta Kovesi si pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea. Procurorii Parchetului instantei supreme s-au autosesizat in acest caz, privind posibile imixtiuni in actul de justitie.

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale. Unul dintre acestea in care, alaturi de Ghita, sunt acuzati si fostii sefi ai Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie Prahova Constantin Ispas se afla pe rolul instantei supreme. In acest dosar, Sebastian Ghita este acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

In aprilie 2016, procurorii DNA Ploiesti au admis cererea lui Sebastian Ghita de constituire a cautiunii in limita sumei de 59.417.133 lei, dupa ce acesta a depus garantii reale imobiliare si mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentand echipamente ce apartin unei societati comerciale si opere de arta, toate in valoare de 86.652.513,50 lei.

In cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sebastian Ghita este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu. Ghita este acuzat ca i-a dat lui Badescu o casa pentru a primi finantare de la bugetul local pentru asociatia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghita este urmarit penal in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.

Sebastian Ghita a mai fost cercetat in dosarul ”Tracia - Asesoft”. La inceputul lunii martie, judecarea dosarului ”Tracia - Asesoft” in care Sebastian Ghita si alte opt persoane au fost acuzati de inselaciune in legatura cu tranzactii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a incetat ca urmare a prescriptiei.

Sebastian Ghita a ramas fara imunitate dupa ce mandatul sau de deputat a incetat in decembrie, dupa alegerile parlamentare. Ghita a fost deputat intre 2012 si 2016. In acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, insa acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel ca nu a intrat in Parlament.

Sursa foto: Shutterstock/View Apart

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri