Fostul premier Petre Roman a venit, marti, la Parchetul instantei supreme pentru ca procurorii militari sa ii aduca la cunostinta ca este inculpat in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii, alaturi de mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu si Miron Cozma, conform News.ro.

Petre Roman a ajuns la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) in jurul orei 9.30 si la intrare nu a vrut sa faca nicio declaratie despre punerea sa sub acuzare in dosarul Mineriadei. Procurorii militari l-au citat pe Petre Roman sa se prezinte marti la PICCJ pentru a i se aduce la cunostinta ca i s-a schimbat incadrarea din suspect in inculpat in dosarul Mineriadei si ca este acuzat de infractiuni contra umanitatii.

Procurorii militari cheama la audieri toate persoanele puse sub acuzare in acest dosar. Luni a fost la PICCJ Ion Iliescu, avocatul acestuia spunand ca fostul presedinte nu a dat declaratii in dosarul Mineriadei, ci a luat la cunostinta ca i s-a schimbat incadrarea in inculpat si ca este invinuit de infractiuni contra umanitatii, urmand sa isi pregateasca apararea.

Incepand din 11 ianuarie au fost la PICCJ pentru a lua la cunostinta ca sunt inculpati fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sarbu, fost sef de cabinet si consilier al primului-ministru in iunie 1990, si Miron Cozma, toti fiind acuzati de infractiuni contra umanitatii. Si Andrei Plesu, fost ministru al Culturii in iunie 1990, a fost audiat in calitate de martor in acest dosar.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, declara, in 29 decembrie 2016, ca dosarul Mineriadei este in faza finala, solutia urmand sa fie data in primele luni ale anului 2017, dupa ce vor fi administrate probele ramase si vor fi verificate apararile. In dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, in 23 decembrie 2016, punerea in miscare a actiunii penale, pentru infractiuni contra umanitatii, fata de Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si presedinte al Romaniei, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepresedinte al Frontului Salvarii Nationale si Mugurel Cristian Florescu, general in rezerva, fost adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare.

In acelasi dosar a fost pusa in miscarea actiunea penala, pentru infractiuni contra umanitatii, si fata de amiralul in rezerva Emil "Cico" Dumitrescu, la data savarsirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, Adrian Sarbu, fost sef de cabinet si consilier al primului ministru in iunie 1990, Miron Cozma, fost presedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului”.

De asemenea, au fost pusi sub acuzare Matei Drella, la data savarsirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Miniera Barbateni, Cornel Burlec Plaies, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul in rezerva Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Scolii Militare Superioare de Ofiteri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unitatii Militare 0575 Magurele, apartinand Ministerului de Interne.

In aceeasi cauza, procurorii militari efectueaza in continuare urmarirea penala fata de alti 18 suspecti, tot pentru infractiuni de crime impotriva umanitatii. Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca, in perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpatii au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti, atac in care au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii. In urma atacului au fost ucise prin impuscare patru persoane si au fost ranite prin impuscare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vatamari ale integritatii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri