Uniunea Europeana devine din ce in ce mai atenta la modul in care aloca bani statelor membre, ar fi bine sa nu pierdem ocazia de a ii utiliza in timp real. Romania are un program operational, trebuie sa tinem pasul cu celelalte state, a declarat Silviu-Cristian Popa, presedintele CNSC, pentru wall-street.ro.

La finalul lunii mai se implineste un an de la intrarea in vigoare a noii legislatii privind achizitiile publice, un moment de referinta in acest domeniu, respectiv legile 98/2016,99/2016,100/2016,101/2016. Ulterior, pentru primele trei legi au fost adoptate si Hotararile de Guvern prin care au fost aprobate Normele de aplicare. Presedintele CNSC a declarat ca inca evalueaza efectele pe care aceste schimbari le-au adus mediului de achizitii publice. Acesta a fost prezent la EMEA Conference, despre situatia actuala in achizitii publice.

"Din punct de vedere logistic, evaluarea efectelor presupune un efort foarte mare. Comparativ cu 2015, in anul 2016 numarul contestatiilor a crescut cu cateva sute, nu este nimic ingrijorator, reflecta pana la un punct si masura in care autoritatile contractante si-au insusit prevederile noii legislatii, nu este vorba doar de 4 legi. Pentru legile vizand achizitiile publice, cele sectoriale si cele de concesiune au aparut si normele de aplicare. Este un cadru destul de complex (...) Este prea devreme sa discutam de evaluare in sine pana cand nu vom avea autoritatile contractante, la nivel de mase, pregatite. Asta inseamna sa ai experti in domeniu si sa poti sa lansezi proceduri finantate din fondurile europene, unul din scopurile majore pentru care in Romania a accelerat transpunerea acestor directive." a declarat presedintele CNSC.

Contractele de executie lucrari reprezinta tipul de contracte in care sunt alocate cele mai mari sume, insa si sectorul in care procedurile sunt cele mai complexe, proceduri care daca nu sunt bine pregatite pot duce la aparitia unor probleme serioase, cum ar fi cele intampinate in cazul proiectelor din infrastructura mare. Presedintele CNSC a vorbit despre abordarea pe care trebuie sa o aiba autoritatile in acordarea contractelor in acest domeniu.

"Abordarea trebuie sa fie structurata si integrata, nu poti sa abordezi secvential. E ca si cum tot timpul ai incerca sa peticesti un dig, vor continua sa apara fisuri. Infrastructura mare este importanta pentru ca se reflecta asupra calitati vietii noastre de zi cu zi. In momentul de fata nu mai este suficient sa ai oameni pregatiti , trebuie sa ai un cadru legislativ stabil, sa ai autoritati contractante care odata ce au initiat procedura sa fie capabile sa o duca pana la capat, sa aloce o perioada de evaluare rezonabila si sa nu mai ramana blocate pe diverse tronsoane de evaluare. Lucrurile nu vor merge daca nu se va depune un efort semnificativ", a precizat presedintele CNSC.

Intrebat despre decizia Primariei Bucuresti de a infiinta mai multe firme prin care sa presteze majoritatea activitatilor care acum sunt delegate companiilor private, reprezentantul CNSC a declarat ca statul trebuie sa demonstreze ca este un bun administrator.

"Cuvantul cheie in noul pachet de legi al achizitiilor publice este competitia. De-alungul timpului au existat comentarii defavorabile cu privirea la modul in care institutiile publice au fost bune administratore. Pana nu se demonstreaza ca statul este un bun administrator, competitia pe piata privata ramane principalul motor prin care poti asigura principiul "value for money", promovat la nivelul UE", a completat Silviu-Cristian Popa.

In 2016 au fost inregistrate 3005 contestatii

Conform raportului emis de catre CNSC, In intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 2016, numarul contestatiilor formulate de operatorii economici si inregistrate la CNSC a atins cifra de 3.005, insa un numar de 15 contestatii au fost scoase de pe rol, deoarece conform legislatiei in vigoare, CNSC si-a declinat competenta legala de solutionare a acestora. Cele mai multe contestatii, 344, au fost inregistrate in luna Decembrie. Din punct de vedere al distributiei pe unitati administrativ-teritoriale situatia a stat astfel:

sursa foto: www.cnsc.ro

Anul in care au fost inregistrate cele multe contestatii a fost anul 2009, respectiv 9218 contestatii, incepand cu 2010 s-a creat un trend descedent pana in 2015, cand numarul contestatiilor a ajuns la 2559. In anul 2016, pe fondul schimbarilor legislative, numarul contestatiilor a inceput sa creasca, insa procentul nu este unul care sa starneasca ingrijorari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri