Inainte de a ajunge la o analiza amanuntita a companiilor interesante, fondurile de investitii se uita la cateva aspecte importante. Pe de o parte, conditiile macroeconomice si geopolitice sunt extrem de importante pentru fondurile regionale sau globale, care cauta oportunitati peste tot. De de alta parte, dincolo de cifrele din bilant, resursa umana este extrem de importanta in luarea oricarei decizii, sustin specialistii prezenti la conferinta Antreprenoriat 260, organizata de wall-street.ro si start-up.ro.

Vlad Tabacu, director de investitii la Oresa Romania, spune ca fondul pe care il reprezinta cauta firme care sa aiba avantaje competitive in business si calitate a echipei de management. „Ne uitam la sectoare pe care am construit expertiza: servicii B2B, servicii financiare, materiale de constructii, FMCG sau retail specializat. Orizontul financiar este 10-15 milioane euro, preferam parteneriatul cu un antreprenor, dar facem si achizitii 100%. Trebuie sa simtim ca putem contribui la respectiva oportunitate, bani inteligenti, focalizam strategia de dezvoltare, ajutam la consolidarea echipei de management, facilitam accesul la expertiza pentru a raspunde unor provocari sau oportunitati in business, executam achizitii de add-on”, a explicat Tabacu.

Din punctul sau de vedere, mediul de business actual este mult mai competitiv decat in trecut, din ce in ce mai multi jucatori strategici sunt prezenti si granitele s-au estompat, in special prin evolutia canalului de online.

Provocarile au fortat antreprenorii sa se adapteze. Cred ca adaptabilitatea a fost ingredientul succesului. Avem exemple de antreprenori care deschid business greenfield in afara Romaniei sau fac pasi inspre transformarea digitala. Presiunea pietei si nivelul de concurenta sunt tot mai mari.

Vlad Tabacu

Lionachescu: Macroeconomia bate microeconomia

„In mintea fiecarui investitor exista un arbore decizional. Primul este geopolitic. Daca este liniste din acest punct de vedere, urmeaza cel macro. Am trait in anii de criza, 2009-2013, pot sa va spun cu certitudine: macroeconomia bate microeconomia. Daca datele macroeconomice nu le dau investitorilor confortul ca tara este echilibrata, poti sa ai cele mai valoroase mandate de vanzare, nimeni nu se va uita la ele”, a declarat Doru Lionachescu, membru in consiliul de administratie al BT Capital Partners.

Daca aceste doua criterii sunt bifate si se ajunge la discutia punctuala, investitorii se uita la sector, la venitul disponibil, la posibilitatea de consolidare. De asemenea, sunt importante perspectivele de crestere si criteriile de calitate umana.

„Din momentul in care ati depasit o masa critica, sunteti vizibili si urmariti de bancheri de invesititii, consultanti, investitori. In general, firmele sub 10 milioane de euro nu intra in radar, pentru ca munca pentru o achizitie de 100 de milioane sau pentru una de 1 milion este la fel. In plus, discutam de context regional sau chiar global. In cel mai bun cas, suntem in competitie doar cu Polonia, dar de obicei cu toata lumea iar directorii de investitii vad 10-20 de oportunitati pe saptamana”, a mai spus Lionachescu, la conferinta Antreprenoriat 360, organizata de wall-street.ro si start-up.ro, in parteneriat cu EY, Telekom Romania, casa de avocatura Pelifilip si Iqos.

Se produce o lista scurta de tine potentiale, se discuta pro si contra, se stabileste un plan de atac, cam asa se face. Din momentul in care ati depasit o masa critica sunteti vizibili si urmariti de invenstemtn banking, consultanti, investitori.

Efervescenta in piata de fuziuni si achizitii

Piata de fuziuni si achizitii pare sa cunoasca un trend ascendent in ultima perioada, chiar daca inceputul de an a fost unul lent, afectat si de tensiunile politice. Desi nu am ajuns la efervescenta de dinainte de criza, apetitul este in crestere, este de parere Olga Nita, Senior Associate, PeliFilip, care observa o unda de optimism in randul antreprenorilor.

Efervescenta pietei de fuziuni si achizitii a fost confirmata si de Vlad Tabacu, director de investitii la Oresa. El a afirmat ca exista o serie de repere care sa confirme dinamica pozitiva.

"Pot sa confirm efervescenta, noi am facut in medie 1-2 dealuri pe an, fie ca vorbim de investitii proaspete sau de consolidari. Pentru o tranzactie pe an, trebuie sa vorbesti serios cu macar 10 antreprenori. In ultimele 18 luni a crescut interesul nesolicitat pentru firmele noastre din portofoliul, primim intrebari, suntem abordati intr-o masura mai mare decat eram in anii trecuti" , a adaugat Vlad Tabacu.
O viziune mai putin optimista a fost trasata de catre Doru Lionachescu, membru al consiliului de administratie al BT Capital Partners, care a afirmat ca este nevoie de o consolidare a pietei de fuziuni si achizitii.

"Romania este o piata foarte mica, multe sectoare sunt inca neconsolidate. De 10 ani tot asteptam consolidarea, consolidarea nu se face de la sine, consolidarea trebuie sa aiba agenti de consolidare, antreprenori care isi construiesc propriile platforme de finantare", a adaugat Doru Lionachescu.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri