Virgil Bucur este manager servicii de consultanta financiara Deloitte Romania.

Alaturi de investitorii strategici, companii care activeaza in acelasi segment al industriei si care cauta sa isi consolideze cota de piata sau sa se extinda in alte regiuni mizand pe cunoasterea modelului de afacere, fondurile cu capital privat sunt cei mai activi investitori pe piata locala de fuziuni si achizitii.

In general, fondurile de investitii care administreaza active semnificative de peste patru miliarde de euro exploreaza piata din Romania pentru a identifica oportunitati de achizitii reprezentate de afaceri mature care concentreaza o cota de piata semnificativa, afaceri capabile sa genereze un nivel sanatos de fluxuri de numerar din operatiuni.

Situatia economica favorabila, dar si perspectivele macroeconomice bune, atrag din ce in ce mai mult fondurile de capital regionale cu un nivel mai redus al activelor administrate, catre sectoarele de piata aflate in crestere si consolidare. Un exemplu actual relevant este sectorul serviciilor medicale si al lanturilor de farmacii, unde companiile de talie mica si medie au devenit oportunitati de investitie.