Judecatorul Horatius Dumbrava, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, trage un semnal de alarma si sustine ca seful statului, Klaus Iohannis, ar trebui sa se implice in scandalul legat de modificarea legilor justitiei. "Simple declaratii ale Presedintelui nu ajung", spune Dumbrava.

"Situatia a escaladat. Lipsa de consultare si dialog a actualului ministru al justitiei cu corpul profesional al judecatorilor si procurorilor, cu societatea civila, modul netransparent in care a domnia sa a inteles sa initieze un proiect de lege, schimband paradigma constitutionala a justitiei (independentei acesteia) prin subordonarea judecatorilor si procurorilor puterii executive, sunt semnale serioase inclusiv pentru Presedintele Romaniei ca este cazul unei interventii constitutionale. La asta se adauga miile de judecatori si procurori care au cerut recent printr-un memoriu Guvernului sa retraga proiectul de lege initiat de ministrul justitiei. Motivele fiind aceleasi: lipsa de transparenta si, mai ales, subordonarea politica a justitiei'", a scris judecatorul Horatius Dumbrava, pe Facebook.

Acesta sustine ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa se implice in scandalul legilor justitiei "pentru apararea statului de drept si a ordinii de drept", deoarece are la indemana parghii constitutionale.

"De ce Presedintele Romaniei? Pentru ca el are aceasta atributie, obligatie chiar constitutionala de fi mediator intre puterile statului. Or, ceea ce se intampla azi cere o mediere pentru buna functionare a autoritatilor publice (art. 80 paragraf 2 Constitutie)", a adaugat acesta.

Citeste si: Toader IGNORA toate avizele negative: legile justitiei, in Parlament, saptamana viitoare

Cum trebuie sa se implice Iohannis in Justitie?

Judecatorul Horatius Dumbrava spune ca presedintele Iohannis are la dispozitie doua mijloace constitutionale care ii permit sa se implice in scandalul legilor justitiei.

"Sa ceara o consultare cu Guvernul pe tema proiectului de lege de modificare a legilor justitiei, intrucat este o „problema urgenta si de importanta deosebita” prin amploarea scandalului pe care o vedem cu totii (art. 86 din Constitutie) si sa participe la sedinta de Guvern cand se va „dezbate” initiativa ministrului justitiei privind proiectul de lege. Art. 87 paragraful 1 din Constitutie permite Presedintelui Romaniei sa participe si, chiar, sa prezideze aceasta sedinta. Este vorba de asigurarea ordinii publice, cum spune textul constitutional, pentru ca ordinea publica inseamna o ordine de drept si una de fapt, iar subminarea statului de drept printr-un astfel de proiect de lege este de natura sa aduca atingere uneia din valorile indicate de art. 87 din Constitutie", a conchis acesta.

Citeste si: Florin Iordache, autorul OUG 13, presedintele Comisiei speciale pentru legislatia din domeniul Justitiei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri