Platforma Romania 100 si alte 65 de organizatii sunt semnatarii unei scrisori pe care au trimis-o premierului si ministrului justitiei, prin care le cer acestora sa renunte la proiectul de lege privind modificarea legilor justitiei.

"In conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ acest proiect de lege si aproape 4000 de magistrati, nominal, au cerut retragerea proiectului, credem ca se impune ca opinia specialistilor sa fie ascultata, precum si organizarea unor dezbateri autentice cu privire la aspectele ce trebuie promovate. Orice modificari se intentioneaza, ele trebuie sa duca la o consolidare a independentei justitiei si la continuarea luptei impotriva coruptiei pe coordonatele reformei incepute in 2004-2005.", se arata in motivarea prezentanta pe site-ul platformei 100.

Semnatarii sunt organizatii neguvernamentale, grupuri civice, asociatii studentesti din Romania si din afara tarii.

Coalitia de guvernare, intrunita in sedinta pe 13 octombrie, a decis ca legile Justitiei sa fie modificate prin initiativa legislativa asumata de parlamentarii PSD - ALDE si sa nu mai astepte ca pachetul sa fie asumat de Guvern si abia apoi trimis Legislativului pentru dezbatere.

Modificarea legilor justitiei consta in introducerea conditiei ca judecatorii numiti pe functii de conducere sa nu fi fost sanctionati disciplinar, conditionare care in prezent lipseste.

O alta modificare prevede ca presedintele Romaniei poate refuza o singura data, motivat, numirea in functiile de conducere ale instantei supreme. Prevederea este similara cu cea de la numirea ministrilor, unde, de asemenea, presedintele poate refuza o singura data si motivat propunerea facuta de seful Guvernului pentru numirea unui nou ministru in Cabinet, conform News.ro.

Proiectele extind mandatul presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de la trei la patru ani. In ceea ce priveste insa numirea sefilor principalelor parchete din Romania, presedintele este eliminat din procedura. Articolul 54, alin (1) prevede:

”Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ai Directiei Nationale Anticoruptie, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Consiliul Superior al Magistraturii, sectia pentru procurori, la propunerea ministrului justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de procuror, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.

In prezent, legea prevede ca procurorii sefi sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei si cu avizul CSM, pentru o perioada de 3 ani.

La fel ca la numirea sefilor ICCJ, ministrul Justitiei a introdus prevederea ca CSM poate refuza o singura data motivat propunerea facuta de minister pentru procurorii sefi ai principalelor parchete.

De asemenea, potrivit proiectului, ministrul Justitiei poate sa ceara procurorului general sau, dupa caz, procurorului sef al DNA sau DIICOT informari asupra activitatii parchetelor si sa dea indrumari scrise cu privire la masurile care trebuie luate pentru prevenirea si combaterea eficienta a criminalitatii.

Totodata, solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificarilor anuntate. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

Proiectul prevede ca Inspectia Judiciara a CSM va trece din subordinea acestei institutii la Ministerul Justitiei, prevedere contestata de catre magistrati . Inspectorul sef al Inspectiei Judiciare si adjunctul acestuia sunt numiti de ministrul Justitiei dintre inspectorii judiciari in functie, in urma unui concurs, mai prevede proiectul.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri