Litigiile comerciale sau cele legate de investitii sunt solutionate pe doua cai: cea juridica, sau cea financiara, unde este determinata valoarea potentialei compensatii. In mod obisnuit, un expert in daune este angajat pentru cuantificarea acestora, mai exact pentru a evalua din punct de vedere financiar pierderea presupusa.

Autorii articolului sunt Radu Dumitrescu (foto sus), Partener Suport in Tranzactii & Reorganizare, Deloitte Romania, si Adam Markiewicz (foto mai jos), Director adjunct, Deloitte Europa Centrala.

In tarile de drept civil, in care tribunalele sunt direct implicate in investigarea dovezilor fiecarui caz, expertii desemnati de fiecare parte sunt considerati mai degraba consultanti decat parti independente in proces. Independenta este atribuita doar expertilor desemnati de instanta. Din aceasta perspectiva, Romania nu face exceptie.

In varianta integrala din Wall-Street PRO vei putea citi ce rol are echipa expertului, cat de importante sunt implicarea timpurie, abilitatea de comunicare a mesajului sau reputatia.

In sistemul de drept comun si in cazul arbitrajelor internationale, expertii sunt in mod preponderent numiti de catre parti.

In ciuda acestui fapt, responsabilitatea expertului este indreptata catre tribunalul sau curtea de arbitraj care solutioneaza litigiul, si nu catre partea care l-a numit. Indiferent de jurisdictie sau de partea care i-a numit ca experti, sarcina principala a expertului este aceea de a furniza o evaluare impartiala si credibila a pretinsei daune si sa o prezinte sub forma unui raport expert scris, si/sau prin marturie la sedinta de judecata.

Pentru a lua o decizie informata in ceea ce priveste desemnarea expertului, dar si pentru a asigura o comunicare eficienta pe intreg parcursul procesului, este important sa se tina cont de o serie de factori, care pot de asemenea creste semnificativ sansele obtinerii unei decizii favorabile din partea instantei.

Echipa expertului

In cele mai multe situatii, termenul „expert” are doua intelesuri: primul, cel formal, se refera la persoana care semneaza raportului de expert depus si/sau care depune marturie in cadrul procesului. Cel de-al doilea inteles are o semnificatie mai ampla si se refera la intreaga echipa de specialisti care contribuie la intocmirea raportului de expert. Cu ajutorul unei echipe experimentate si calificate corespunzator, expertul poate aduce un plus de calitate marturiei depuse, intr-un timp mai scurt, prin imbinarea diferitelor expertize tehnice (de obicei cunostinte contabile, financiare si de evaluare), pe anumite industrii, in privinta limbajului specializat, cat si prin expunere internationala. Toate acestea, impreuna cu sfaturi specializate si expertiza bogata in arii juridice complexe reprezinta formula de succes foarte utila partilor implicate in litigii.

Implicare timpurie

O situatie des intalnita pentru o parte intr-un litigiu este aceea in care expertul numit de aceasta ajunge la o concluzie diferita in privinta cuantumului fata de suma specificata de parte in cererea de chemare in judecata, sau in intampinare. Orice revizuire asupra evaluarii cuantumului, in mod obisnuit, slabeste pozitia partii implicate si poate influenta strategia juridica aplicata cazului. Prin implicarea timpurie a unui expert, acesta va identifica neconcordantele inaintea formularii unei pledoarii, evitand astfel orice discrepanta care ar putea aparea.

Abilitatea de a comunica mesajul

Un expert in daune specializat in contabilitate, finante si evaluarea activelor (inclusiv afaceri), experimentat in depunerea de marturie si deliberare cu alti experti, cu ajutorul expertizei echipei sale va putea, cel mai probabil, sa intocmeasca un raport credibil si de calitate, chiar daca are mai putina expertiza pe un anumit subiect sau intr-o anumita arie de business. Pe de alta parte, un expert cu vaste cunostinte in industrie, sau in domeniul care face subiectul litigiului, dar cu experienta limitata in cuantificarea daunelor, va intampina de cele mai multe ori greutati in intocmirea si prezentarea concluziilor sale in mod convingator.

Informatii generale

Asigurarea unei vederi de ansamblu asupra litigiului, precum si furnizarea de instructiuni specifice privind obiectivele muncii expertului, ii vor permite acestuia sa intocmeasca un raport adaptat nevoilor specifice litigiului in cauza. Acest lucru va ajuta si la prevenirea aparitiei unor discrepante intre obiectivul vizat si munca efectiva a expertului.

Reputatia

Reputatia este activul cel mai de pret al expertului, castigata greu si bazata pe realizarile anterioare ale acestuia. Prin desemnarea unui expert cu o reputatie solida, vor creste considerabil sansele ca partea implicata in litigiu sa beneficieze de un raport credibil si de calitate.

Conflicte si confidentialitate

O parte implicata in litigiu trebuie sa se asigure ca expertul numit de aceasta nu se afla in niciun fel de conflict de interese si ca asigura un nivel inalt de confidentialitate pe parcursul intregului proces.

Alegerea unui expert va influenta in mod semnificativ perceptia tribunalului in privinta credibilitatii si obiectivitatii rationamentului care sta la baza calcularii cuantumului indicat de parti. Implicarea expertului poate influenta semnificativ rezultatului final al litigiului dintre parti. In Romania, de cele mai multe ori, instantele judecatoresti tind sa adopte intocmai concluziile furnizate de experti, in special in litigiile din domenii tehnice. Prin urmare, este important sa se aplice toate criteriile calitative descrise mai sus atunci cand se alege un expert, pentru a spori sansele si amploarea unui rezultat financiar favorabil.

Pana la urma, este un rezultat favorabil reclamantului atunci cand i se da dreptate pe fond, dar i se acorda putin sau chiar deloc din suma solicitata? In mod similar, cat de daunator este pentru parat un verdict prin care i s-a decis culpa, dar daunele acordate reclamantului sunt minore?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri