Judecatoarea Adina Ghita, membru in Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, a reactionat la mesajul Departamentului de stat american, care cere ca modificarile pe legile justitiei sa nu fie modificate.

Intr-o postare pe Facebook, judecatoarea Adina Ghita cere Ambasadei SUA si Departamentului de Stat sa indice care sunt amendamentele care afecteaza independenta justitiei.

Mesajul integral scris de judecatoarea Adin Ghita:

"Proiectele legislative care sunt in Parlament si pe care le discutam sunt altele decat cele propuse de Ministerul Justitiei, asa cum gresit se sustine in spatiul public de unele persoane.

Prin toata prezenta noastra acolo, precum si prin amendamentele pe care le-am propus, ne-am concentrat tocmai pe intarirea independentei justitiei si pe consolidarea garantiilor pentru independenta judecatorilor.

Sedintele Comisiei sunt transparente, asa cum se poate vedea din toate inregistrarile, care sunt publice. Dezbaterile au fost transmise live integral.

Ideea care se incearca sa se induca, si anume ca se afecteaza independenta justitiei, nu corespunde absolut deloc starii de fapt.

La Comisie are loc o dezbatere reala, normala intr-un stat de drept.

Este prezent CSM, sunt prezente cele trei asociatii profesionale care au formulat propuneri - una de judecatori, una de procurori si una cu judecatori si procurori -sunt invitati din partea profesorilor de drept, este reprezentantul MJ si sunt toate partidele politice care fac parte din comisie.

Discutiile sunt intense, cu argumente din partea tuturor celor implicati, fiecare din perspectiva pe care o reprezinta.

Se discuta chiar indelung pe fiecare text relevant, cu referiri la Constitutie, la legislatia in vigoare cu care trebuie corelate textele, astfel incat sa fie identificata cea mai buna solutie.

Au fost propuneri care s-au adoptat in unanimitate, asa cum au fost si propuneri care s-au adoptat cu doar o parte sau alta a opozitiei alaturi de partidul de la guvernare.

Toti participantii sunt pregatiti pe texte, toti au studiat materialele.
Atmosfera este intens lucrativa.

Toate acestea se pot observa daca se privesc inregistrarile sedintelor.

Daca se va continua in acest mod, propunerea legislativa va aduce un progres real in modul de organizare al sistemului judiciar. Si va consolida independenta sistemului judiciar cu adevarat.

Este de neinteles de ce se prezinta altfel situatia, si, mai ales, de ce este crezuta, de vreme ce fiecare persoana de buna credinta poate vedea in mod direct cum se desfasoara lucrarile si poate analiza personal caracterul propunerilor adoptate.

Este pentru prima data din 2004 cand se discuta intr-o dezbatere parlamentara pe modificari aduse legilor justitiei. Modificarile facute in 2005 s-au facut prin asumare de guvern, fara nici o dezbatere parlamentara.

Cred ca este de maxim interes ca Ambasada SUA sau chiar Departamentul de Stat sa indice care dintre amendamentele adoptate de Comisie pana la acest moment afecteaza independenta justitiei sau lupta anticoruptie. Firesc este sa vorbim pe lucruri concrete, nu pe slogane. Comunicatul in cauza prezinta incorect situatia, iar pozitia Departamentului de Stat este total nepotrivita si neconforma cu realitatea".

Citeste si: Dragnea si Tariceanu raspund SUA: Aveti incredere in Parlament

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri