Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017 aduce modificari importante in domeniul impozitului pe venit si al contributiilor sociale. In acest context, reducerea impozitului pe venit si transferul de contributii sociale de la angajator la angajat (cu reducerea doar la nivel procentual a acestora si asta limitat la doar 2%) au reprezentat subiectele cel mai dezbatute in ultima perioada. Modificari substantiale sunt aduse nu doar veniturilor de natura salariala, ci si celor din activitati independente. Daca modificarile pentru veniturile din salarii au starnit multe dezbateri controversate, cele privind activitatile independente au parut sa treaca mai mult neobservate sau extrem de putin atinse.

Facand un calcul simplu al nivelului de contributii sociale care ar urma sa se datoreze pentru cele doua tipuri de venit, constatam o discrepanta semnificativa, care nu poate sa nu ridice niste semne de intrebare cu privire la scopul avut prin introducerea unor astfel de modificari, precum si la tentatiile care ar putea sa apara in viitor cu privire la forma de munca sau colaborare intre companii si persoanele fizice.

Astfel, in contextul in care un salariat castiga un venit salarial brut de 5.000 lei/luna, acesta va avea aceeasi povara fiscala (impozit pe venit si contributii sociale individuale) ca si persoana care castiga un venit din activitati independente de 3 ori mai mare (mai specific - 14.575 lei). De unde aceasta diferenta enorma? Aceasta rezulta ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara (i.e., prevazut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contributiile sociale in cazul veniturilor din activitati independente. Desi venitul la care se poate asigura in scopuri de asigurari sociale o persoana care desfasoara activitati independente poate fi unul ales, e putin probabil ca acest venit ales sa fie de prea multe ori mai mare decat cel minim impus de lege.

Chiar daca, si in prezent, exista plafoane la aceste contributii in cazul veniturilor din activitati independente, totusi, acestea sunt relativ mai mari. In consecinta, incepand cu 1 ianuarie 2018, desi contributiile sociale platite pentru un venit salarial sunt in crestere, cele platite pentru veniturile din activitati independente sunt in scadere. Astfel, ajungem la concluzia ca, oricat de mult ar castiga pe luna o persoana fizica din activitati independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contributii va fi acelasi, adica 665 lei/luna.

In acest context, facand o analiza a viitorului mod de impunere a celor doua tipuri de venit, nu ne putem abtine din a ridica o serie de intrebari: ce ne va aduce anul 2018? Va creste sau va scadea numarul de salariati? Vom asista la o noua migrare artificiala de la salariat la persoana fizica autorizata pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasa? O migrare, am putea spune, care ar incalca legea daca nu sunt respectate diverse conditii. Daca ne aducem bine aminte, o astfel de structura a fost des si in mod abuziv folosita in trecut si a fost expusa diverselor controale fiscale (reclasificarea in activitati dependente). Iar, in final, s-a ajuns la amnistia fiscala. Ce impact va avea o astfel de colectare mai redusa pentru anumite tipuri de venituri asupra fondurilor de contributii sociale?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri