Deputatii au dat luni vot final la proiectul privind modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, dupa ce pe 6 decembrie au votat pe articole actul normativ, dupa aproape 13 ore de dezbateri. Au votat in favoarea proiectului 179 de deputati, iar impotriva 90.

Deputatii au adoptat miercuri seara un amendament conform caruia statul se indreapta cu actiune in regres, prin Ministerul Finantelor, impotriva magistratilor care au savarsit erori, conform Agerpres.ro.

"Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii", se arata in amendamentul votat de 100 de deputati. Au votat impotriva 20 de deputati si trei s-au abtinut.

Alineatul 6 invocat in amendament prevede ca: "Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice".

Anterior, Comisia parlamentara speciala privind legile justitiei respinsese aceasta propunere in favoarea unui amendament formulat de UNJR si Asociatia Magistratilor, potrivit caruia statul 'are dreptul' de a se indrepta impotriva judecatorului sau procurorului care a savarsit o eroare judiciara din neglijenta sau cu rea-credinta.

Amendamentul modifica articolul 96 din Legea 303/2004. Primele 96 de articole au fost aprobate intr-o sedinta maraton, consacrata modificarii Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor.

La finalul dezbaterilor de miercuri, presedintele Comisiei parlamentare speciale privind legile justitiei, Florin Iordache, a declarat ca acest amendament a ramas in forma propusa de initiator.

"La articolul 96, care vizeaza raspunderea magistratilor, a fost adoptata formula in care, atunci cand se constata rea-credinta sau grava neglijenta iar statul plateste despagubiri, statul trebuie sa se indrepte apoi impotriva magistratului care cu rea-credinta si grava neglijenta a produs acea eroare. Deci, din cele trei forme care existau 'statul se poate', asa cum era reglementat, sau 'statul are dreptul', formularea care a fost astazi adoptata, cu majoritate de voturi, este 'statul se indreapta'. Mai pe scurt, de aici incolo, atunci cand legea va fi promulgata, atunci cand statul va fi obligat la despagubiri de catre un cetatean, statul este obligat sa se indrepte impotriva magistratului, judecator sau procuror, care cu rea-credinta sau grava neglijenta a produs acea eroare", a explicat Florin Iordache.

Potrivit acestuia, "lucrarile au degenerat" si nu a existat nicio dezbatere, "ci mai mult un scandal".

"Dar ceea ce a contat si este cel mai important mesaj din aceasta lege - ca atunci cand aceasta lege - Legea 303 - va fi promulgata, magistratul care cu rea-credinta sau grava neglijenta a gresit va plati", a adaugat vicepresedintele Camerei Deputatilor.

El a sustinut ca sedinta a durat peste 12 ore "pentru ca s-a incercat o anumita majoritate cu incalcarea Regulamentului". "Si aici trebuie sa fim mult mai fermi. Eu inteleg jocul democratic, inteleg ca fiecare parlamentar are o anumita optiune, dar trebuie sa respectam anumite reguli. (...) Modul in care s-a transmis, ca se incearca sa se blocheze Parlamentul... daca in Parlament nu avem o dezbatere, nu putem modifica legile, atunci unde? (...) Ori schimbam regulamentul si putem face dezbateri nesfarsite cate zile vrem, dar daca avem niste reguli stabilite clar prin regulament, cred ca si puterea si opozitia trebuie sa le respecte. Ce facem cu legile urmatoare? (...) Nu intotdeauna minoritatea trebuie sa fie multumita de votul care rezulta in urma majoritatii", a spus Iordache.

Tot miercuri, deputatii USR si PNL s-au declarat nemultumiti de forma adoptata pe articole, sustinand ca PSD doreste sa subordoneze toate institutiile statului roman si chiar ca a avut loc "o lovitura de stat de catifea la Palatul Parlamentului". In cursul zilei, deputatii USR au organizat si un protest in sala de plen.

Printre cele mai importante modificari adoptate de Comisia parlamentara speciala privind legile justitiei se numara aceea ca seful statului nu poate refuza numirea presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie. "Presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM - Sectia pentru judecatori -, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani. Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin. 1" , se arata in amendament.

Un alt articol al acestui proiect prevede ca membrii familiilor aflati in intretinerea judecatorilor si procurorilor vor beneficia de asistenta medicala gratuita.

Parlamentarii au mai decis ca judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani numai in aceste functii se pot pensiona la cerere inainte de implinirea varstei legale de pensionare si beneficiaza de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in sase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate in calitate de judecator sau procuror, actualizate la data stabilirii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor indreptatite.

Un alt amendament adoptat prevede ca se considera vechime in magistratura perioada in care o persoana a exercitat functia de notar de stat.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri