Senatorul USR Vlad Alexandrescu, membru al Comisiei de cultura, solicita Consiliului National al Audiovizualului sa impiedice difuzarea imaginilor in care este redata crima de la metrou, de marti seara.

"Solicit in mod public Consiliului National al Audiovizualului sa impiedice difuzarea imaginilor ce incalca demnitatea umana, dreptul la propria imagine si protectia minorilor si sa sanctioneze drastic televiziunile care le-au propagat. Marti seara o tanara si-a pierdut viata dupa ce a fost impinsa in fata unei garnituri de metrou. Majoritatea televiziunilor din Romania au difuzat chiar ore intregi, in bucla, imaginile producerii crimei. Se pare ca goana dupa rating si obtinerea de profituri sunt mult mai importante decat interesul public ori limita decentei", a scris fostul ministru al Culturii, pe Facebook.

El subliniaza ca CNA este garantul interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale si trebuie sa monitorizeze si sa sanctioneze "cu celeritate" televiziunile care incalca legea si drepturile cetatenilor.

"In calitate de senator USR, membru in Comisia pentru Cultura si Media, cer in mod public atat presedintelui CNA, Laura Corina Georgescu, cat si celorlalti membri ai Consiliului care au uitat de ce au fost numiti in aceste functii, sa-si faca datoria. A doua zi dupa difuzarea incidentului, am vazut noi cazuri de agresiune si violenta, tot in mijloacele de transport in comun. E un fapt stiut ca difuzarea cotinua a actelor de violenta propaga violenta in societate, alimentand imaginatia persoanelor instabile psihic. In situatii ca aceasta, atat institutiile statului cat si entitatile private trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor. Da, pentru ca acele cazuri ce au urmat a doua zi ('copycat crimes'), se datoreaza partial cel putin, si modului catastrofic al televiziunilor de a prezenta tragedia", adauga senatorul.

Alexandrescu pledeaza pentru promovarea si apararea unor modelele culturale, artistice si umane, subliniind ca in cazul in care membri CNA nu isi fac datoria, trebuie sa isi dea demisia.

"Daca nu sunteti in stare sa va faceti treaba pentru care sunteti platiti, sunt sigur ca in Romania se gasesc 11 persoane care pot decide, in locul dvs., in spiritul si litera legii si normelor ce reglementeaza audiovizualul romanesc", precizeaza el.

Fostul ministru ofera spre exemplificare cazul francez, unde mai multe institutii de presa au decis sa "boicoteze" persoanele ce au comis fapte de terorism, nepublicand imagini cu fetele lor si neprecizand numele lor.

"Aceasta deoarece toate acele persoane sperau ca exact asta sa se intample, sa ajunga 'celebre'. In acele momente grave, mass-media din Franta si-au inteles rolul si au preferat responsabilitatea, in locul profitului facil. In mod evident, aceasta autoreglementare responsabila lipseste in Romania, iar CNA trebuie sa ia act de aceasta realitate si sa isi asume un rol si o interventie activa. Pasivitatea CNA in astfel de imprejurari este inacceptabila si devine un factor de agravare a nesigurantei cetateanului", conchide Alexandrescu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri