2017 va fi al saptelea an de crestere pentru economia romaneasca si al patrulea an de evolutie pozitiva pentru piata de fuziuni si achizitii (M&A), marcat atat de cresterea numarului de tranzactii anuntate cat si de valorea medie a acestora.

Autorul articolului este Ioana Filipescu, Partener consultanta fuziuni si achizitii Deloitte Romania.

Piata de M&A va depasi pragul de 3,5 miliarde de euro la nivelul acestui an, dupa ce in primele zece luni a atins deja 3 miliarde de euro, arata datele centralizate de catre Deloitte. Traditional, ultimele luni ale anului aduc un numar crescut de tranzactii, ceea ce ne indreptateste sa fim optimisti in legatura cu evolutia de la finalul anului.

Doar in octombrie au fost anuntate, cumulat, tranzactii de peste 400 de milioane de euro, din care jumatate a fost reprezentata de tranzactia din sectorul cartonului si ambalajelor prin care grupul britanic DS Smith a preluat companiile EcoPack si EcoPaper, in cadrul unui acord de 208 milioane de euro, potrivit informatiilor existente in presa.

Topul celor mai mari tranzactii din 2017

Conform metodologiei de a contabiliza tranzactiile la anuntarea acestora, de la inceputul anului, s-au facut publice opt tranzactii de peste 100 milioane de euro, dintre care sapte cu valori in intervalul 100-200 milioane iar una de peste 400 milioane. Daca pana la finalul anului nu vor fi tranzactii care sa depaseasca jumatate de milliard de euro, vom inregistra diferente importante fata de evolutia piatei de fuziuni si achizitii de anul trecut, si anume absenta oricarei megatranzactii.

Asa cum anticipam la inceputul anului, numarul de tranzactii de peste 100 de milioane de euro este in crestere, iar acest lucru se reflecta in cresterea valorii medii a unei tranzactii.

Privind retrospectiv, piata de M&A a revenit pe crestere incepand cu 2014, dupa ce in intervalul 2010 – 2013 a avut oscilatii minore in jurul pragului de 1 miliard de euro.

De unde vine cresterea pietei de M&A

Contextul macroeconomic favorabil este cel mai important factor cu impact in piata de M&A. Romania se asteapta sa aiba cea mai mare crestere din UE anul acesta, cu o inflatie redusa si un curs valutar stabil.

Intr-un astfel de cadru, rezultatele companiilor se imbunatatesc, persectivele raman pozitive, ceea ce atrage interesul cumparatorilor, astfel ca numarul tranzactiilor creste. In plus, costurile de productie sunt inca mai reduse comparativ cu alte piete din UE, iar Romania este perceputa in continuare drept o destinatie atractiva de investitii. In plus, forta de munca este bine pregatita.

Rezumand, putem spune ca pentru companiile care vor sa vanda, acesta este un moment potrivit, la fel cum este un moment bun si pentru cei care vor sa consolideze pentru a creste, din motivele enumerate mai sus.

T3 a adus primele semne de scadere in Europa

La nivel european, piata de M&A a continuat sa creasca in primele noua luni ale anului, arata cel mai recent raport Mergermarket, UK si Germania, fiind cele mai mari piete. Evolutia din primele noua luni s-a bazat pe cresterea din primul semestru, in conditiile in care in trimestrul al treilea, piata de M&A s-a contractat cu 8%. Si la nivel global piata de M&A s-a redus in T3, cat sa compenseze evolutia pozitiva din primele doua trimestre.

Un indicator la care ne uitam pentru a lua pulsul pietei de M&A este activitatea fondurilor de investitii, iar aceasta s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Nivelul ridicat al lichiditatilor din piata si ratele reduse de dobanda au impins activitatea acestora la un record post-criza. Cele 661 de deal-uri anuntate de catre fondurile de investitii in T3 au avut o valoare cu 41% mai mare comparativ cu aceeasi perioada din 2016, reprezentand cel mai ridicat nivel din T3 din 2006. Si in Romania, simtim ca activitatea fondurilor s-a intensificat.

In pofida scaderii pietei din T3, analistii Mergermarket raman optimisti in ceea ce priveste 2017, si nu exclud un reviriment in T4. Dintre tranzactiile care s-ar putea anunta pe final de an, preluarea Qualcomm de catre Broadcom Ltd., de 103 miliarde de dolari, ar putea fi cea mai mare, marcand un record pentru sectorul tehnologic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri